Review article
KARCINOM GUŠTERAČE – UTJECAJ GENETSKIH I OKOLIŠNIH ČIMBENIKA
Hrvoje Centner
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Karla Lauš
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Ema Schönberger
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Endocrinology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Maja Gradinjan Centner
; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Endocrinology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Andreja Bartulić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Gastroenterology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Karcinom gušterače spada u rjeđe oblike karcinoma probavnog sustava. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije najčešće je već u uznapredovalom stadiju. Više od 95 % oboljelih umire unutar 2 godine od postavljanja dijagnoze. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, prehrana bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena tjelesna aktivnost te ranije bolesti kao što su pankreatitis, šećerna bolest i ciroza jetre. Kod općih smjernica vezanih uz prehranu kao prevenciju razvoja karcinoma gušterače naglasak je na više manjih obroka tijekom dana, pravilnoj kombinaciji nutrijenata unutar obroka i kontroli glikemije. Ovim radom obuhvatit će se preventivne mjere razvoja karcinoma gušterače.
Keywords
gušterača; karcinom; prehrana; autofagija; pretilost
Hrčak ID:
306280
URI
Publication date:
19.7.2023.
Visits: 1.207 *