Skip to the main content

Review article

KARCINOM GUŠTERAČE – UTJECAJ GENETSKIH I OKOLIŠNIH ČIMBENIKA

Hrvoje Centner ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Karla Lauš ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Ema Schönberger ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Endocrinology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Maja Gradinjan Centner ; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Endocrinology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Andreja Bartulić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Clinical Hospital Centre Osijek, Department of Gastroenterology, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 295 Kb

page 16-20

downloads: 706

cite


Abstract

Karcinom gušterače spada u rjeđe oblike karcinoma probavnog sustava. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije najčešće je već u uznapredovalom stadiju. Više od 95 % oboljelih umire unutar 2 godine od postavljanja dijagnoze. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, prehrana bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena tjelesna aktivnost te ranije bolesti kao što su pankreatitis, šećerna bolest i ciroza jetre. Kod općih smjernica vezanih uz prehranu kao prevenciju razvoja karcinoma gušterače naglasak je na više manjih obroka tijekom dana, pravilnoj kombinaciji nutrijenata unutar obroka i kontroli glikemije. Ovim radom obuhvatit će se preventivne mjere razvoja karcinoma gušterače.

Keywords

gušterača; karcinom; prehrana; autofagija; pretilost

Hrčak ID:

306280

URI

https://hrcak.srce.hr/306280

Publication date:

19.7.2023.

Visits: 1.207 *