Skip to the main content

Review article

ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI KARCINOMA

Valentina Rahelić orcid id orcid.org/0000-0002-2579-560X ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Josipa Matanić ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Sandra Bival orcid id orcid.org/0000-0002-2938-6715 ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Zrinka Šmuljić orcid id orcid.org/0009-0007-0943-4867 ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Nikola Mesarić ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia
Eva Pavić orcid id orcid.org/0000-0002-3506-1183 ; University Hospital Centre Zagreb, Department of Nutrition and Dietetics, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 273 Kb

page 26-32

downloads: 457

cite


Abstract

Karcinom postaje sve veći javnozdravstveni problem današnjice, čija prevalencija je u kontinuiranom porastu diljem svijeta. Među vodećim je uzrocima smrtnosti, a glavni rizični čimbenici su oni na koje zapravo možemo utjecati te time prevenirati od 30 do 50 % različitih vrsta karcinoma. Jedan od ključnih i glavnih koraka u prevenciji je održavanje normalne/zdrave tjelesne mase, pravilnom, uravnoteženom i raznolikom prehranom uz redovnu tjelesnu aktivnost. Ne postoji „super hrana“ za koju možemo reći da sprječava razvoj karcinoma, kao niti točno određena hrana koja ga uzrokuje, ali postoje načini prehrane koji mogu doprinijeti prevenciji odnosno razvoju ove bolesti u sklopu prevencije. Preporučuje se općenito dati prednost hrani biljnog podrijetla, što je najbolje obuhvaćeno principima Mediteranske prehrane. Takva prehrana obiluje povrćem (osobito zelenim lisnatim, crvenim i narančastim te krucifernim), voćem (bobičastim, citrusima, crvenim i narančastim), mahunarkama i cjelovitim žitaricama te maslinovim uljem. Od hrane životinjskog podrijetla preporučuje se češća konzumacija ribe i mliječnih proizvoda. S druge strane, preporučuje se izbjegavati konzumaciju industrijski procesirane hrane bogate solju, mastima niske nutritivne kvalitete i dodanim šećerom te ograničiti konzumaciju crvenog mesa i paziti na sam proces pripreme hrane kako ne bi došlo do stvaranja štetnih/kancerogenih spojeva. Preporučuje se izbaciti mesne prerađevine, kao i prekomjernu konzumaciju alkohola. Usvajanje preporuka o promjeni načina života, što uključuje pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, važan je dio prevencije razvoja karcinoma.

Keywords

prevencija; hrana biljnog podrijetla; antioksidansi; karcinom; procesirana hrana

Hrčak ID:

306283

URI

https://hrcak.srce.hr/306283

Publication date:

19.7.2023.

Visits: 938 *