Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske
Snježana Jakobović
; The Institute for Scientific and Artistic Work, Croatian Academy of Sciences and Arts in Požega, Croatia
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Mario Jakobović
; Polytechnic in Požega, Croatia
Hrvoje Hrvojčec
; Coner winery, Jabučeta, Croatia
Igor Palčić
; Institute of Agriculture and Tourism, Poreč, Croatia
Full text: english pdf 130 Kb
page 44-53
downloads: 206
cite
APA 6th Edition
Jakobović, S., Jagatić Korenika, A., Jakobović, M., Hrvojčec, H. & Palčić, I. (2023). Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske. Glasnik Zaštite Bilja, 46. (4.), 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
MLA 8th Edition
Jakobović, Snježana, et al. "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 46., no. 4., 2023, pp. 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5. Accessed 18 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Jakobović, Snježana, Ana-Marija Jagatić Korenika, Mario Jakobović, Hrvoje Hrvojčec and Igor Palčić. "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske." Glasnik Zaštite Bilja 46., no. 4. (2023): 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Harvard
Jakobović, S., et al. (2023). 'Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske', Glasnik Zaštite Bilja, 46.(4.), pp. 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Vancouver
Jakobović S, Jagatić Korenika A, Jakobović M, Hrvojčec H, Palčić I. Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2023 [cited 2024 December 18];46.(4.):44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
IEEE
S. Jakobović, A. Jagatić Korenika, M. Jakobović, H. Hrvojčec and I. Palčić, "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske", Glasnik Zaštite Bilja, vol.46., no. 4., pp. 44-53, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Download JATS file
Abstract
Slobodne aminokiseline u moštu su važan izvor dušika za kvasce tijekom alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti aminokiselinski profil mošteva devet sorata vinove loze (šest bijelih i tri crne). Sorte vinove loze zasađene su u ujednačenim uvjetima tla i klime vinogorja Bilogora (Regija Kontinentalne Hrvatske, podregija Prigorje-bilogora) te su imale iste agrotehničke uvjete uzgoja. Pokus je postavljen 2015. godine. Rezultati su pokazali signifikantan utjecaj sorte na aminokiselinski sastav u moštevima bijelih i crnih sorti. Najzastupljenija aminokiselina u moštevima devet sorata vinove loze bila je arginin. Najveća koncentracija arginina kod bijelih sorata bila je u moštu Chardonnay (470,18 mg/l), a kod crnih sorata u moštu Lovrijenca (280,65 mg/l). Statistički značajne razlike nađene su između koncentracije ukupnih aminokiselina bijelih i crnih sorata. Najveća koncentracija ukupnih aminokiselina kod bijelih sorata bila je u moštu sorte Manzoni (1639,51 mg/l), a kod crnih sorata u moštu sorte Pinot crni (1173,12 mg/l)
Keywords
slobodne aminokiseline; arginin; ukupne aminokiseline; mošt
Hrčak ID:
306377
URI
https://hrcak.srce.hr/306377
Publication date:
21.7.2023.
Article data in other languages:
english
Visits: 713
*