Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske
Snježana Jakobović
; The Institute for Scientific and Artistic Work, Croatian Academy of Sciences and Arts in Požega, Croatia
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Mario Jakobović
; Polytechnic in Požega, Croatia
Hrvoje Hrvojčec
; Coner winery, Jabučeta, Croatia
Igor Palčić
; Institute of Agriculture and Tourism, Poreč, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 130 Kb
str. 44-53
preuzimanja: 206
citiraj
APA 6th Edition
Jakobović, S., Jagatić Korenika, A., Jakobović, M., Hrvojčec, H. i Palčić, I. (2023). Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske. Glasnik Zaštite Bilja, 46. (4.), 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
MLA 8th Edition
Jakobović, Snježana, et al. "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 46., br. 4., 2023, str. 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5. Citirano 18.12.2024.
Chicago 17th Edition
Jakobović, Snježana, Ana-Marija Jagatić Korenika, Mario Jakobović, Hrvoje Hrvojčec i Igor Palčić. "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske." Glasnik Zaštite Bilja 46., br. 4. (2023): 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Harvard
Jakobović, S., et al. (2023). 'Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske', Glasnik Zaštite Bilja, 46.(4.), str. 44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Vancouver
Jakobović S, Jagatić Korenika A, Jakobović M, Hrvojčec H, Palčić I. Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2023 [pristupljeno 18.12.2024.];46.(4.):44-53. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
IEEE
S. Jakobović, A. Jagatić Korenika, M. Jakobović, H. Hrvojčec i I. Palčić, "Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske", Glasnik Zaštite Bilja, vol.46., br. 4., str. 44-53, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Slobodne aminokiseline u moštu su važan izvor dušika za kvasce tijekom alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti aminokiselinski profil mošteva devet sorata vinove loze (šest bijelih i tri crne). Sorte vinove loze zasađene su u ujednačenim uvjetima tla i klime vinogorja Bilogora (Regija Kontinentalne Hrvatske, podregija Prigorje-bilogora) te su imale iste agrotehničke uvjete uzgoja. Pokus je postavljen 2015. godine. Rezultati su pokazali signifikantan utjecaj sorte na aminokiselinski sastav u moštevima bijelih i crnih sorti. Najzastupljenija aminokiselina u moštevima devet sorata vinove loze bila je arginin. Najveća koncentracija arginina kod bijelih sorata bila je u moštu Chardonnay (470,18 mg/l), a kod crnih sorata u moštu Lovrijenca (280,65 mg/l). Statistički značajne razlike nađene su između koncentracije ukupnih aminokiselina bijelih i crnih sorata. Najveća koncentracija ukupnih aminokiselina kod bijelih sorata bila je u moštu sorte Manzoni (1639,51 mg/l), a kod crnih sorata u moštu sorte Pinot crni (1173,12 mg/l)
Ključne riječi
slobodne aminokiseline; arginin; ukupne aminokiseline; mošt
Hrčak ID:
306377
URI
https://hrcak.srce.hr/306377
Datum izdavanja:
21.7.2023.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 713
*