Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/m.25.4.1

Određivanje sadržaja nitrata i nitrita u mesnim proizvodima bez dodanih aditiva

Tea Agić orcid id orcid.org/0009-0008-4854-8477 ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Maja Rečić ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Dorotea Piškor ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Marina Posavec ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Dubravka Marija Kreković ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 339 Kb

page 300-309

downloads: 369

cite

Download JATS file


Abstract

Prehrambeni aditiv je svaka tvar koja se sama po sebi ne konzumira kao hrana, niti je prepoznatljiv sastojak hrane već se dodaje zbog svoje važne uloge. Najčešće se dodaje u hranu u svrhu konzerviranja, održavanja svježine, očuvanja konzistencije, poboljšanja teksture te usporavanja rasta mikroorganizama. Najčešće korišteni aditivi u mesnoj industriji su kalijevi ili natrijevi nitrati i nitriti. Tradicionalno se koriste za konzerviranje mesnih proizvoda zbog svoje učinkovitosti antimikrobnog djelovanja nitrita protiv patogene bakterije Clostridium botulinum, rasta njenih spora kao i protiv drugih bakterija. Osim konzervirajućeg učinka odgovorni su za karakteristična organoleptička svojstva, prvenstveno svojstvenu ružičastu boju mesnih proizvoda. Istraživanja ukazuju da prevelik unos nitrata i nitrita može predstavljati rizik za ljudsko zdravlje. Cilj ovog znanstvenog rada bio je određivanje sadražaja nitrita i nitrata u mesnim proizvodima bez dodanih aditiva. Također, istraživao se i učinak dodanih nitrata i nitrita na mesne proizvode iz prirodnih izvora, kao što su sastojci na bazi povrća – blitve i peršina. Mesni proizvodi u kojima se određivao sadržaj navedenih aditiva bili su termički obrađeni proizvodi poput mortadele, kuhane šunke i parizera i trajna kobasica. Statističkom obradom rezultata termički obrađenih mesnih proizvoda mortadele, kuhane šunke i parizera dobivene su p-vrijednosti <0.05 između recepture s nitritnom soli i novih receptura. Srednje vrijednosti masenih koncentracija natrijevog nitrita u komercijalnim recepturama bile su od 3.50-40.50 mg/kg dok su za nove recepture te vrijednosti bile ispod granice detekcije. U slučaju fermentirane kobasice, p-vrijednost ispod 0.05 između komercijalno dostupne recepture s nitratnom i nitritnom soli i novih receptura je potvrdila hipotezu o zamjeni navedenih soli s novim konceptima. Srednja vrijednost masene koncentracije natrijevog nitrata u komercijalnoj recepturi bila je 268.52 mg/kg dok je ta vrijednost ispod granice detekcije kod novih receptura.

Keywords

aditivi; nitrati; nitriti; mesni proizvodi; prirodni izvori nitrata

Hrčak ID:

306578

URI

https://hrcak.srce.hr/306578

Publication date:

14.7.2023.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 1.664 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.