Skip to the main content

Professional paper

Baby fitness u Međimurskoj županiji

Marija Hegeduš-Jungvirth
Eleonora Glavina


Full text: croatian pdf 7.167 Kb

downloads: 47

cite


Abstract

UVOD
Godišnje se u rodilištu ŽB Čakovec rodi 1300 – 1500 djece. Do sada je Međimurska županija sudjelovala gotovo u svim UNICEF-ovim programima. Rodilište županijske bolnice među prvima je dobilo prestižni naziv : Rodilište prijatelj djece“, a dječji odjel za postignute rezultate na području humanizacije bolničkog liječenja djece plaketu „Za osmjeh djeteta u bnolnici“. Isto tako među prvima u Hrvatskoj , u travnju 2007. godine, započeli smo s projektom UNICEF-a Ureda za Hrvatsku „Baby fitness“ radionice. Prije početka rada baby fitness radionica prošli smo edukaciju u ambulanti doc. dr. sc. Milivoja Jovančevića gdje se taj program već provodio. Upoznali smo zdravstvene djelatnike o vrijednosti i modelu rada tih radionica kao i o vrijednostima samog programa. Do sada smo uz pomoć patronažne službe organizirali 48 baby fitness radionica i o svakoj radionici bila je dostavljena cjelokupna dokumentacija UNICEF-u Uredu za Hrvatsku. Na navedenim radionicama sudjelovalo je ukupno 617 roditelja i 460 njihovih beba , 62 stručna djelatnika (liječnika specijalista pedijatara, liječnika specijalista opće medicine, liječnika – stažista, patronažnih medicinskih sestara, odjelnih medicinskih sestara i fizioterapeuta. Navedene aktivnosti provodili smo na dječjem odjelu Županijske bolnice u Čakovcu te u ambulantama Doma zdravlja Čakovec - u Prelogu, Murskom Središću, Kotoribi i Goričanu. Radionice su podjednako dobro bile posjećene u Čakovcu kao i u ambulantama liječnika obiteljske medicine.
U mjesecu rekreacije i tjelesne aktivnosti – rujnu, program je bio uključen sa četri baby fitness radionice (Čakovec, Mursko Središće i Prelog) u akciju „Povezani zdravljem“ koju provodi Međimurska županija u Hrvatskoj mreži zdravih županija.

CILJEVI I ZADACI PROGRAMA :
- prevencija poremećaja u ranom odnosu majka – dijete, putem masaže, razvojne gimnastike i psihološkog suporta
- poticanje razvoja sukladnosti neverbalne, emocionalne komunikacije između majke i djeteta
- edukacija roditelja i stručnih djelatnika o razvojnim specifičnostima djeteta
- poticanje fizičkog razvoja pomoću masaže i vježbanja lokomotornog sustava
- poticanje pravilnog razvoja rada unutrašnjih organa (osobito anti-colic vježbe – vježbe za prevenciju i olakšanje dojenačkih grčeva)
- poticanje pravilnog neurološkog razvoja masažom i vježbama
- poticanje razvoja motorike u pravilnom razvojnom nizu (podizanje glavice, sjed, puzanje, uspravljanje, samostalan hod)
- edukacija roditelja o pravilnom čuvanju i nošenju djeteta
- edukacija roditelja o poticajnim igrama za razvoj motorike prilagođenim za djecu od rođenja do 18 mjeseci
- edukacija roditelja i stručnih djelatnika o važnosti razvoja sigurne emocionalne privrženosti za ukupan psihički i fizički razvoj djeteta
- podrška majkama tijekom dojenja i prevencija prekida dojenja
- dostupnost stručnjaka različitih profila (pedijatar, psiholog, fizioterapeut)
- ostvarivanje sigurnosti u važnost roditeljske uloge i stimulativne okoline u prve tri godine života djeteta
- poticanje razvoja govora i komunikacijskih vještina (voice – fitness vježbe)
- savjeti i odgovori na postavljena pitanja vezana uz njegu dojenčeta i roditeljstvo

Keywords

Hrčak ID:

310515

URI

https://hrcak.srce.hr/310515

Publication date:

7.7.2010.

Visits: 115 *