Preliminary communication
https://doi.org/10.46672/aet.9.2.1
ZADOVOLJSTVO RADNIM MJESTOM U UGOSTITELJSKOM SEKTORU: GENERACIJSKE RAZLIKE
Stella Hrvatin
; Institut za društveno odgovorno poslovanje
Ivana Miklošević
; Financijska agencija
Ana Markuz
orcid.org/0000-0001-8839-5585
; Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
Abstract
Zadržavanje zaposlenika aktualan je izazov u ugostiteljskom sektoru. Svrha ovog rada bila je ispitati koje aspekte vezane za posao zaposlenici u hrvatskom ugostiteljskom sektoru smatraju važnima te postoje li generacijske razlike. Podaci su prikupljeni putem online upitnika provedenim od srpnja do kolovoza 2022. godine i analizirani deskriptivnom analizom. Rezultati pokazuju da generacija X najvažnijim čimbenicima smatra: dobru ravnotežu između poslovnog i privatnog života, plaću i sigurnost radnog mjesta te međuljudske odnose. Za generaciju Y najvažniji su aspekt plaća i sigurnost radnog mjesta, koje prate dobri međuljudski odnosi te dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Generacija Z jednako važnima smatra: plaću i sigurnost radnog mjesta, dobre međuljudske odnose i nisku razinu poslovnog stresa. Generacijske razlike su pronađene, ali nisu značajne. Važno je istaknuti zapažanje da sve generacije percipiraju sve čimbenike vrlo važnima. Zaposlenicima je stalo do poštene plaće i korektnih radnih uvjeta, ravnoteže između privatnog i poslovnog života te međuljudskih odnosa, cijene prilike za poslovni razvoj i više autonomije. Rukovoditelji u ugostiteljstvu trebali bi to uzeti u obzir kako bi kreirali visokokvalitetna radna mjesta i poboljšali zadržavanje zaposlenika.
Keywords
generacijske razlike, zadovoljstvo radnim mjestom, ugostiteljski sektor
Hrčak ID:
311464
URI
Publication date:
15.12.2023.
Visits: 1.082 *