Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15378/1848-9540.2023.46.01

Mediteranska prehrana 3.0 – od tradicijske kuhinje do održivih politika

Jelena Ivanišević orcid id orcid.org/0000-0002-2252-5938 ; Institute of Ethnology and Folklore Research, Zagreb
Ana Tominc orcid id orcid.org/0000-0001-7894-1685 ; Queen Margaret University Edinburgh
Elisabetta Moro orcid id orcid.org/0000-0002-7954-2405 ; “Suor Orsola Benincasa” University of Naples
Ken Albala ; University of the Pacific
F.Xavier Medina orcid id orcid.org/0000-0002-8067-355X ; Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Darko Babić ; Department of Information and Communication Sciences, Sub-Department of Museology, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb


Full text: croatian pdf 1.543 Kb

page 3-72

downloads: 552

cite

Full text: english pdf 1.045 Kb

page 36-72

downloads: 322

cite


Abstract

Ovaj će rad nastojati u kratkim crtama opisati konceptualne transformacije mediteranske prehrane od druge polovine 20. stoljeća do danas. Ovaj nesumnjivo popularni prehrambeni model, koji objedinjuje različite prehrambene kulture Sredozemlja, isprva je prepoznat
kao zdravstveno blagotvoran, nudeći pomoć u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Početni impuls globalne popularnosti prehrambene kulture Sredozemlja, koji dolazi iz medicinskih
i nutricionističkih znanosti, dugoročno je pripomogao pojednostavljenju složenih prehrambenih sustava Sredozemlja koji se od 2000-ih počinju prepoznavati kao homogeni kulinarski i kulturni obrazac. Nakon što je mediteranska prehrana 2010. godine upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, razumijevanje ove prehrambene kulture nesumnjivo se promijenilo. Danas mediteranska prehrana dobiva svoje nove artikulacije unutar politika održivog razvoja, očuvanja bioraznolikosti i ekosustava koje dugoročno nastoje razviti nove političke i ekonomske modele u okviru nužne transformacije trenutnih prehrambenih sustava prema zelenijim i održivijim rješenjima.

Keywords

tradicijska kuhinja; Sredozemlje; mediteranska prehrana; nematerijalna kulturna baština; održive prehrambene politike; održiva prehrana

Hrčak ID:

311796

URI

https://hrcak.srce.hr/311796

Publication date:

20.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 1.721 *