Transition, Vol. 25. No. 50., 2022.
Review article
PREHRANA KOD POST COVID-19
Midhat Jašić
Drago Šubarić
Dženita Salihefendić
Abstract
Post-COVID je sindrom kojeg definišemo kao simptome koji su prisutni i nakon 12 sedmica od preboljenja COVID 19, a ne mogu biti objašnjeni nekim drugim stanjem ili bolešću. Uobičajeni simptomi uključuju, umor, slabost mišića, otežano disanje, kognitivnu disfunkciju, gubitak apetita i promjename okusa/mirisa, psihički stres i općenito imaju utjecaj na svakodnevno funkcioniranje. Često je karakteriziran pothranjenošću, gubitkom tjelesne mase bez masti i upalama niskog stupnja, ali i brojnim drugim simptomima. Hrana i prehrana imaju ključnu ulogu u oporavku od Covid-19. Kad je u pitanju prehrana važna je procjena nutritivnog statusa (stepen uhranjenosti i prehrambene navika). Tako se mogu individualizirati savjeti za prehranu. Uravnoteženje energetskog balansa je ključno u oporavku. Važna činjenica je da tokom bolesti dolazi do gubitka mišićne mase koju je potrebno nadoknaditi. Hrana bogata proteinima može pomoći u oporavku od gubitka mišićne mase. Dodavanje proteina svakom obroku ključno je za obnovu tijela. Osiromašeni unos proteina znače i smanjen imunitet. Kod suočavanja sa simptomima značajno je primijeniti opšta načela pravilne prehrane ali i funkcionalnu hranu i dodatke prehrani gdje su posebno preporučeni antioksidansi: vitamin C i E, minerali cink i selen, karotenoidi, polifenoli, flavonoidi i brojni drugi. Dobro uravnotežena prehrana može pomoći u oporavljaju nakon infekcije COVID-19. Vrlo je ključno zadovoljiti povećane prehrambene potrebe jer to pomaže u obnavljanju fizičkog,mentalnog i emocionalnog blagostanja.
Opća načela zdrave prehrane mogu se primijeniti i za prehranu kod Post-COVID.
Keywords
post-COVID-19 sindrom; hranjive tvari.
Hrčak ID:
313075
URI
Publication date:
6.1.2024.
Visits: 630 *