Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2023.021

Kemijski sastav i antioksidativna aktivnost Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L.

Amira Čopra-Janićijević ; University of Sarajevo, Faculty of Science, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina *
Dušan Čulum ; University of Sarajevo, Faculty of Science, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Danijela Vidic ; University of Sarajevo, Faculty of Science, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Anela Topčagić ; University of Sarajevo, Faculty of Science, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Lejla Klepo ; University of Sarajevo, Faculty of Science, Zmaja od Bosne 33-35, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

* Corresponding author.


Full text: english pdf 275 Kb

page 19-25

downloads: 220

cite


Abstract

U ovom radu određen je ukupni sadržaj fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L. Dodatno, identifikacija i kvantifikacija fenolnih kiselina provedena je pomoću tehnike HPLC-DAD. Uzorci su ispitani na antioksidativno djelovanje metodama ABTS i DPPH. Osam uzoraka ekstrakta, pripremljeno je Soxhlet i ultrazvučnom ekstrakcijom uporabom 70 % etanola kao otapala. Sadržaj fenolnih spojeva kretao se od 7,59 za F. ornus do 88,93 mg GAE/g za F. excelsior u ekstraktima kore dobivenim Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj ukupnih flavonoida u uzorcima F. ornus i F. excelsior određen je u ekstraktima listova dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom i iznosio je 5,68 odnosno 1,74 mg GAE/g ekstrakta. Rezultati su također pokazali da je najveći sadržaj ukupnih fenolnih kiselina utvrđen u F. ornus (105,33 mg CAE/g) i F. excelsior (97,97 mg CAE/g) u ekstraktu kore dobivenom Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj galne kiseline (112,96 ± 1,32 mg g–1 ekstrakata) i klorogenske kiseline (246,94 ± 0,82 mg g–1 ekstrakata) detektiran je u ekstraktu kore F. ornus dobivenom ultrazvučnom ekstrakcijom. Što se tiče antioksidativnog djelovanja, ekstrakt kore uzorka F. ornus dobiven Soxhlet ekstrakcijom pokazao je najbolje antioksidativno djelovanje metodom ABTS s IC50 vrijednošću od 0,062 mg ml–1. Rezultati metode DPPH pokazali su da je ekstrakt lišća dobiven Soxhlet ekstrakcijom imao najbolje antioksidativno djelovanje za uzorak F. ornus s IC50 vrijednošću od 0,23 mg ml–1.

Keywords

Fraxinus ornus; Fraxinus excelsior; fenolni spojevi; flavonoidi; fenolne kiseline; ABTS; DPPH

Hrčak ID:

313288

URI

https://hrcak.srce.hr/313288

Publication date:

18.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 719 *