Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.33128/pc.27.1-4.5

Kemijski i senzorski profil djevičanskih maslinovih ulja odabranih autohtonih sorti Dubrovačko-neretvanske županije (´Bjelica´, ´Crnica´ i ´Piculja´)

Iva Mračić Raič orcid id orcid.org/0000-0001-9354-8566 ; Sveučilište u Dubrovniku, Zavod za mediteranske kulture, Dubrovnik, Hrvatska
Mara Marić ; Sveučilište u Dubrovniku, Zavod za mediteranske kulture, Dubrovnik, Hrvatska
Sanda Desnica ; Sveučilište u Dubrovniku, Zavod za mediteranske kulture, Dubrovnik, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.041 Kb

page 89-104

downloads: 68

cite


Abstract

U ovom radu prikazana su kemijska i senzorska svojstva odabranih autohtonih maslinovih ulja sorti ´Bjelica´, ´Crnica´ i ´Piculja´ s područja Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ), za koje se smatra da imaju gospodarski značaj. Tijekom četverogodišnjeg istraživanja određeni su osnovni parametri kvalitete (slobodne masne kiseline, peroksidni broj i K-brojevi) prema propisima Međunarodnog vijeća za masline (International olive concil – IOC) za djevičansko maslinovo ulje i senzorska svojstva ispitivanih ulja kojima su definirana specifična obilježja okusa i arome koja se pripisuju isključivo određenoj sorti. Plodovi maslina ispitivanih sorti, temeljem indeksa zrelosti koji se određivao, prikupljeni su na različitim lokacijama DNŽ (Dubrovačko primorje, Konavle, Šipan). Analiza osnovnih kemijskih parametara i određivanje senzorskih svojstava, pokazala je da svi ispitivani uzorci ulja predmetnih sorti pripadaju kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Senzorskom analizom uočena je razlikovnost među odabranim sortnim uljima. Ulja od sorte ´Bjelica´ pokazalo je visoku voćnost, izraženiju pikantnost od gorčine, dominantne arome jabuke, bajama i pinjola. Za razliku od ulja sorte ´Bjelica´, ulja od sorti ´Crnica´ i ´Piculja´ pokazala su manju voćnosti. Ulje od sorte ´Crnica´ pokazalo je izraženiju pikantnost od gorčine, dominantne arome zrele rajčice, banana i pinjola, dok je ulje od sorte ´Piculja´ pokazalo ujednačenu gorkost i pikantnosti s dominantnim aromama aromatičnog bilja i bajama

Keywords

autohtone sorte; kvaliteta; maslina; senzorsko ocjenjivanje

Hrčak ID:

314118

URI

https://hrcak.srce.hr/314118

Publication date:

7.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 216 *