Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.33128/k.66.1.4

Iskoristivost glave suncokreta kao komponente u proizvodnji hrane za životinje

Ana Matin ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia *
Mateja Grubor ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tajana Krička ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vanja Jurišić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marko Gabor ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tugomir Majdak ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nives Jovičić ; University of Applied Sciences Velika Gorica, Velika Gorica, Croatia
Ivan Brandić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Karlo Špelić orcid id orcid.org/0009-0009-0467-054X ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Goran Kiš orcid id orcid.org/0000-0001-5781-0264 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Alan Antonović ; Faculty of Forestry and Wood Technology, University of Zagreb
Božidar Matin ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 148 Kb

page 37-43

downloads: 91

cite


Abstract

Suncokret (Helianthus annuus L.) je najvažnija uljarica u Republici Hrvatskoj za proizvodnju jestivoga ulja iz sjemenaka. Nakon proizvodnje ulja ostaje korisna biomasa posliježetvenih ostataka, koja se koristi za proizvodnju čvrstih biogoriva, kao i glave suncokreta, koje se mogu koristiti kao sastojci u proizvodnji hrane za životinje. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti fizikalna i kemijska svojstva glave suncokreta sa sjemenkama kako bi se cijela glava mogla koristiti u hrani za životinje. Glava suncokreta, koja obično ima promjer između 10 i 40 cm, sadrži 7 % proteina, 16 % vlakana i 4 % ulja nakon odvajanja sjemenaka, dok sjemenke suncokreta sadrže 38 - 45 % ulja i mnogo nezasićenih masnih kiselina te su vrijedan izvor vitamina. Doradom sjemenaka nakon ekstrakcije dobiva se pogača ili sačma, koja je bogata proteinima i također je visokokvalitetna hrana za životinje. Za istraživanje su korištena tri hibrida suncokreta: Alexa SU, Driver CL i Surimi CL. Dobiveni rezultati pokazuju da hibrid Surimi CL ima bolja fizikalna svojstva zbog većega promjera i težine glava. Hibrid Alexa SU je imao bolja kemijska svojstva jer je imao veći udio škroba i niži udio vode te se stoga ne treba termički obrađivati prije upotrebe, dok je hibrid Driver CL imao najveći udio masti i najmanji udio pepela (p<0,05).

Keywords

suncokret; glava; hrana za životinje

Hrčak ID:

318202

URI

https://hrcak.srce.hr/318202

Publication date:

21.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 472 *