Veterinarska stanica, Vol. 56 No. 2, 2025.
Original scientific paper
https://doi.org/10.46419/vs.56.2.3
Antimikrobna učinkovitost meda od kestena, polena i propolisa samostalno i u kombinaciji
Benjamin Čengić
orcid.org/0000-0001-9020-8435
; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
*
Medina Rondić
; OS Miloslav Stikovic, Prijepolje, Serbia
Anesa Jerković-Mujkić
; Microbiology Laboratory, Department of Biology, Faculty of Science, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Belmina Šarić-Medić
; Laboratory for Human Genetics, Institute for Genetic Engineering and Biotechnology, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amina Magoda
; Laboratory for Assessment of Residues and Food Control, Veterinary faculty, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amel Ćutuk
; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Pamela Bejdić
; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sabina Šerić-Haračić
; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Alan Maksimović
; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
* Corresponding author.
Abstract
Pojava bakterija s rezistencijom na antibiotike ili višestrukom rezistencijom je karakteristika animalnih i humanih patogena. Dobro je poznato da pčelinji proizvodi, koji su u uporabi kao alternativno medicinsko sredstvo još od drevnih vremena, posjeduju antimikrobni potencijal. Aplikacija pčelinjih proizvoda u terapeutske svrhe naziva se
apiterapija. Istraživanje je imalo cilj procijeniti antimikrobni potencijal komercijalnog meda od kestena, polena i propolisa proizvedenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini (Sanski Most), kao i njihovih pet različitih mješavina. Antimikrobna svojstva uzoraka su istraživana uporabom agar-difuzione metode protiv tri Gram-pozitivne bakterije (Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633, Methicilin-rezistentni Staphylococcus aureus ATCC 33591
i Enterococcus faecalis ATCC 29212); zatim tri Gram-negativne bakterije (ESBL producirajuća Escherichia coli ATCC 35218, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis ATCC 13076 i Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027) i jedne gljivice (Candida albicans ATCC 10231). Čisti pčelinji polen inhibirao je rast samo kod Gram - negativnih bakterija, zatim koncentrovani med od kestena je pokazao aktivnost protiv svih Gram-negativnih i Gram-pozitivnih bakterija, dok je 20 % ekstrakt propolisa i apimješavine A2 (80 % med i 20 % propolis) i A3 (60 % med, 20 % polen i 20 % ekstrakt propolisa) inhibirao rast svih testiranih mikroorganizama). Med od kestena i tri apimješavine (A1, A2 i A3) su pokazale najveće antimikrobno djelovanje protiv svih testiranih Gram-negativnih bakterija i MRSA u usporedbi s drugim ispitivanim uzorcima. U ovom istraživanju, ispitivani pčelinji proizvodi
iz Bosne i Hercegovine i njihove mješavine su pokazale značajnu aktivnost protiv testiranih bakterija, uključujući sojeve s dokazanom rezistencijom na konvencionalne antibiotike, MRSA i ESBL producirajuću E. coli.
Keywords
pčelinji proizvodi; apimješavine; antibiotik; inhibicija; otpornost
Hrčak ID:
319594
URI
Publication date:
14.8.2024.
Visits: 320 *