Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.56.2.3

Antimikrobna učinkovitost meda od kestena, polena i propolisa samostalno i u kombinaciji

Benjamin Čengić ; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina *
Medina Rondić ; OS Miloslav Stikovic, Prijepolje, Serbia
Anesa Jerković-Mujkić ; Microbiology Laboratory, Department of Biology, Faculty of Science, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Belmina Šarić-Medić ; Laboratory for Human Genetics, Institute for Genetic Engineering and Biotechnology, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amina Magoda ; Laboratory for Assessment of Residues and Food Control, Veterinary faculty, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Amel Ćutuk ; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Pamela Bejdić ; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sabina Šerić-Haračić ; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Alan Maksimović ; Faculty of Veterinary Medicine, University in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 879 Kb

str. 203-214

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Pojava bakterija s rezistencijom na antibiotike ili višestrukom rezistencijom je karakteristika animalnih i humanih patogena. Dobro je poznato da pčelinji proizvodi, koji su u uporabi kao alternativno medicinsko sredstvo još od drevnih vremena, posjeduju antimikrobni potencijal. Aplikacija pčelinjih proizvoda u terapeutske svrhe naziva se
apiterapija. Istraživanje je imalo cilj procijeniti antimikrobni potencijal komercijalnog meda od kestena, polena i propolisa proizvedenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini (Sanski Most), kao i njihovih pet različitih mješavina. Antimikrobna svojstva uzoraka su istraživana uporabom agar-difuzione metode protiv tri Gram-pozitivne bakterije (Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633, Methicilin-rezistentni Staphylococcus aureus ATCC 33591
i Enterococcus faecalis ATCC 29212); zatim tri Gram-negativne bakterije (ESBL producirajuća Escherichia coli ATCC 35218, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis ATCC 13076 i Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027) i jedne gljivice (Candida albicans ATCC 10231). Čisti pčelinji polen inhibirao je rast samo kod Gram - negativnih bakterija, zatim koncentrovani med od kestena je pokazao aktivnost protiv svih Gram-negativnih i Gram-pozitivnih bakterija, dok je 20 % ekstrakt propolisa i apimješavine A2 (80 % med i 20 % propolis) i A3 (60 % med, 20 % polen i 20 % ekstrakt propolisa) inhibirao rast svih testiranih mikroorganizama). Med od kestena i tri apimješavine (A1, A2 i A3) su pokazale najveće antimikrobno djelovanje protiv svih testiranih Gram-negativnih bakterija i MRSA u usporedbi s drugim ispitivanim uzorcima. U ovom istraživanju, ispitivani pčelinji proizvodi
iz Bosne i Hercegovine i njihove mješavine su pokazale značajnu aktivnost protiv testiranih bakterija, uključujući sojeve s dokazanom rezistencijom na konvencionalne antibiotike, MRSA i ESBL producirajuću E. coli.

Ključne riječi

pčelinji proizvodi; apimješavine; antibiotik; inhibicija; otpornost

Hrčak ID:

319594

URI

https://hrcak.srce.hr/319594

Datum izdavanja:

14.8.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *