Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.25234/pv/28319

IZAZOVI PRAVNE NEREGULIRANOSTI MORSKOG KAJAKAŠTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Aleksandra Vasilj ; Faculty of Law, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, S. Radica 13, 31000 Osijek, Croatia *
Biljana Činčurak Erceg ; Faculty of Law, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, S. Radica 13, 31000 Osijek, Croatia *
Ivan Piper

* Corresponding author.


Full text: english pdf 169 Kb

page 47-66

downloads: 0

cite


Abstract

Rad se bavi analizom postojećeg pravnog okvira statusa kajaka na moru u Republici Hrvatskoj, definiranjem te položajem kajaka kao plovila u domaćem sustavu sigurnosti plovidbe, a cilj je prikazati regulativu te se kritički osvrnuti na nju. Prikazat će se vrste kajaka s obzirom na namjenu i konstrukciju te će se problematizirati jednoznačnost pojma u domaćem zakonodavstvu: uz to, komparativno će se prikazati rješenja francuskog modela koji individualizira ta plovila s obzirom na spomenute značajke. U radu će se problematizirati i kajakaštvo kao sportska i gospodarska aktivnost, a bit će prezentirana i potrebna edukacija kajakaša, kad je posrijedi i aktivni i pustolovni turizam.

U radu se analizira međunarodni i nacionalni pravni okvir sigurnosti plovidbe. Također, prikazuju se i rezultati provedene ankete o pravnoj regulaciji morskog kajakaštva u Republici Hrvatskoj. Autori zaključuju da morsko kajakaštvo u Republici Hrvatskoj nije odgovarajuće regulirano te da treba mijenjati postojeće zakonodavstvo.

Keywords

morski kajak; pravna regulacija morskog kajakaštva; sigurnost plovidbe

Hrčak ID:

319975

URI

https://hrcak.srce.hr/319975

Publication date:

31.7.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *