Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.56.3.11

Nalaz bakterija iz roda Salmonella u mesu s područja sjeverozapadne Hrvatske

Vesna Jaki Tkalec ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Sanja Furmeg ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska *
Matija Harča ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Andrea Humski ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Miroslav Benić ; Hrvatki veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Luka Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Paula Stričević ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: english pdf 436 Kb

page 281-289

downloads: 42

cite


Abstract

Salmoneloza je jedna od najučestalijih zoonoza koja se prenosi hranom, a najčešći izvor zaraze za ljude je meso i proizvodi od mesa. Tijekom 2023. godine uzorkovano je 1125 uzoraka porcioniranog mesa (pileće, svinjsko, juneće) u mesnicama na području pet županija sjeverne Hrvatske. Uzorci su pretraženi na prisustvo bakterija iz roda Salmonella koje su izdvojene u 88 (7,82%) uzoraka. Od 604 uzoraka pilećeg mesa salmonele su izdvojene u 69 (11,4%) uzoraka, od 319 uzoraka svinjskog mesa u 10 (3,1%) uzoraka i od 202 uzorka junećeg mesa u 9 (4,5%) uzoraka. Serološkom tipizacijom S. Infantis je identificirana u 60 (87%) izolata iz uzoraka pilećeg mesa, S. Mbandaka u 6 (8,7%), a S. Enteritidis u 3 (4,3%). Iz svinjskog mesa S. Derby identificirana je u 2 (20%) izolata, S. Typhimurim, S. Typhimurium (monofazna), S. London i S. Rissen u po jednom (10%) izdvojenom izolatu. Iz junećeg mesa identificirane su S. Bovismorbificans u 5 (55,6%) i S. Muenster u jednom (11,1%) izolatu. Salmoneloza može predstavljati gospodarski problem zbog šteta koje nanosi u intenzivnoj proizvodnji, ali i znatan javnozdravstveni izazov jer se konzumacijom i manipulacijom kontaminiranog mesa širi na okoliš u klaonicama, objektima prerade i prodaje hrane. Provedbom odgovarajućih higijenskih mjera i dobre higijenske prakse od farmi i klaonica do mesnica moglo bi se doprinijeti manjoj kontaminaciji mesa bakterijama iz roda Salmonella.

Keywords

salmoneloza; meso; sigurnost hrane; Salmonella; serovar

Hrčak ID:

321262

URI

https://hrcak.srce.hr/321262

Publication date:

3.11.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 166 *