Veterinarska stanica, Vol. 56 No. 3, 2025.
Original scientific paper
https://doi.org/10.46419/vs.56.3.11
Nalaz bakterija iz roda Salmonella u mesu s područja sjeverozapadne Hrvatske
Vesna Jaki Tkalec
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Sanja Furmeg
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
*
Matija Harča
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Andrea Humski
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Miroslav Benić
; Hrvatki veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Luka Cvetnić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Paula Stričević
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
* Corresponding author.
Abstract
Salmoneloza je jedna od najučestalijih zoonoza koja se prenosi hranom, a najčešći izvor zaraze za ljude je meso i proizvodi od mesa. Tijekom 2023. godine uzorkovano je 1125 uzoraka porcioniranog mesa (pileće, svinjsko, juneće) u mesnicama na području pet županija sjeverne Hrvatske. Uzorci su pretraženi na prisustvo bakterija iz roda Salmonella koje su izdvojene u 88 (7,82%) uzoraka. Od 604 uzoraka pilećeg mesa salmonele su izdvojene u 69 (11,4%) uzoraka, od 319 uzoraka svinjskog mesa u 10 (3,1%) uzoraka i od 202 uzorka junećeg mesa u 9 (4,5%) uzoraka. Serološkom tipizacijom S. Infantis je identificirana u 60 (87%) izolata iz uzoraka pilećeg mesa, S. Mbandaka u 6 (8,7%), a S. Enteritidis u 3 (4,3%). Iz svinjskog mesa S. Derby identificirana je u 2 (20%) izolata, S. Typhimurim, S. Typhimurium (monofazna), S. London i S. Rissen u po jednom (10%) izdvojenom izolatu. Iz junećeg mesa identificirane su S. Bovismorbificans u 5 (55,6%) i S. Muenster u jednom (11,1%) izolatu. Salmoneloza može predstavljati gospodarski problem zbog šteta koje nanosi u intenzivnoj proizvodnji, ali i znatan javnozdravstveni izazov jer se konzumacijom i manipulacijom kontaminiranog mesa širi na okoliš u klaonicama, objektima prerade i prodaje hrane. Provedbom odgovarajućih higijenskih mjera i dobre higijenske prakse od farmi i klaonica do mesnica moglo bi se doprinijeti manjoj kontaminaciji mesa bakterijama iz roda Salmonella.
Keywords
salmoneloza; meso; sigurnost hrane; Salmonella; serovar
Hrčak ID:
321262
URI
Publication date:
3.11.2024.
Visits: 166 *