Skip to the main content

Professional paper

Tehnologije gnojidbe vinove loze za smanjenje negativnog učinka stresnih agroekoloških uvjeta

David Gluhić ; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište Rijeka, Poreč, Hrvatska *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 201 Kb

page 67-72

downloads: 0

cite


Abstract

Zbog značajne promjene klimatskih uvjeta u posljednjih nekoliko desetljeća tijekom vegetacije vinove loze javljaju se brojni nepovoljni agroekološki uvjeti. Prije svega je to rast temperature zraka i nedostatak oborina, koji imaju negativan učinak na visinu prinosa i kvalitetu grožđa. Zbog nepovoljne strukture vinogradarske proizvodnje u Hrvatskoj primjena natapanja vinograda je vrlo malo zastupljena. Da bi vinogradari imali uspješnu proizvodnju grožđa i tijekom nepovoljnih agroekoloških uvjeta preporučuju se dodatne mjere u tehnologiji gnojidbe vinove loze. To je prije svega primjena biostimulatora, ali isto tako i ostalih važnih hranivih elemenata kao što su magnezij, bakar i kalij. Dodatne mogućnosti u borbi protiv stresnih uvjeta pružaju mogućnost primjene preparata na bazi silicija ili gline, te primjena posebnih polimera koji zadržavaju vodu u tlu tijekom sušnog ljetnog perioda. Redovnom primjeno ovih dodatnih mjera moguće je učinkovito smanjiti negativan utjecaj visoke temperature zraka i nedostatka oborina za uzgoj vinove loze.

Keywords

vinova loza; suša; visoka temperatura zraka; biostimulatori; magnezij; bakar; kalij; silicij

Hrčak ID:

321679

URI

https://hrcak.srce.hr/321679

Publication date:

14.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *