Agronomy journal, Vol. 86 No. 3, 2024.
Original scientific paper
Utjecaj predsjetvenih tretmana na bazi biostimulatora na svojstva klijavosti graha pri niskim temperaturama
Monika Vidak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
*
Marija-Magdalena Kovačec
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Šatović
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
Klaudija Carović-Stanko
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
* Corresponding author.
Abstract
Tradicijski kultivari graha (Phaseolus vulgaris L.) pokazuju različitu otpornost na niske temperature, što se očituje u njihovoj sposobnosti klijanja, rasta i prinosa. Ove su varijacije ključne za odabir odgovarajućih kultivara za specifične okolišne uvjete. Poželjne karakteristike uključuju brzo i ujednačeno klijanje i nicanje, čak i pri niskim temperaturama što osigurava bolju prilagodbu biljke i stabilniji prinos u različitim klimatskim uvjetima. Optimalna je temperatura za klijanje i nicanje graha između 18 i 22 °C, dok je minimalna temperatura za klijanje 8 °C, pri kojoj sjemenke kliju usporeno. Zbog toga se grah obično sije krajem travnja ili početkom svibnja, tada do cvatnje dolazi sredinom ljeta kada su najviše temperature i suša, što može rezultirati abortiranjem cvjetova i mahuna te negativno utjecati na prinos. Cilj je ovog rada bio utvrditi utjecaj predsjetvenih tretmana na bazi biostimulatora na svojstva klijavosti sjemena dva tradicijska kultivara graha ('Trešnjevac' i 'Biser') u uvjetima nižih temperatura od optimalnih. Ranije klijanje graha pri nižim temperaturama omogućilo bi raniju sjetvu, a samim time i raniju cvatnju i formiranje mahuna, čime bi se izbjegli nepovoljni uvjeti visokih ljetnih temperatura i suše. Laboratorijskim pokusom ispitan je utjecaj temperature od 10, 15 i 20 °C na klijanje sjemenki graha predtretiranih biostimulatorima Eco Green, Exelgrow i Organico. Rezultati su pokazali da na klijavost sjemenki graha značajno utječe temperatura i primjena biostimulatora. Biostimulatori su bili korisni za kultivar 'Trešnjevac' pri temperaturama od 15 i 20 °C, dok pri temperaturi od 10 °C nisu imali nikakav učinak, odnosno, utvrđeno je da niske temperature nisu prikladne za klijanje ovog kultivara. S druge strane, biostimulatori su negativno djelovali na klijanje kultivara 'Biser' pri svim temperaturama, osim biostimulatora Exelgrow koji je pri temperaturi od 10 °C pridonio većem postotku proklijalih sjemenki te bržem klijanju sjemena.
Keywords
klimatske promjene; okolišni uvjeti; otpornost; Phaseolus vulgaris L.
Hrčak ID:
322405
URI
Publication date:
22.10.2024.
Visits: 0 *