Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.32779/gf.7.1.3

Senzorska procjena čajnog peciva obogaćenog šipkom (Rosa canina L.)

Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska. *
Ljiljana Nanjara ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska.
Anđela Grabovac ; Studentica stručnog prijediplomskog studija Prehrambena tehnologija.
Maria Zvjerac ; Studentica stručnog prijediplomskog studija Prehrambena tehnologija.
Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska.

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 5.389 Kb

page 28-37

downloads: 0

cite


Abstract

Obogaćeni proizvodi su skupina funkcionalnih prehrambenih proizvoda visoko cijenjenih među
potrošačima zbog mogućeg pozitivnog utjecaja na zdravlje. Rosa canina L. raste kao grm na poljima zapadne Azije, Sjeverne Amerike i Europe, a šipak je lažni plod ili pseudokarp vrste Rosa koja pripada obitelji Rosaceae koja dobiva sve više pozornosti zbog svoje visoke nutritivne i ljekovite vrijednosti. Čajno pecivo je popularan i često uživan prehrambeni proizvod te stoga pogodan za obogaćivanje dodavanjem različitih sastojaka. Cilj ovog rada bio je pripremiti uzorke čajnog peciva obogaćenog šipkom (Rosa canina L.) te utvrditi prihvatljivost uzoraka od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena četiri uzorka čajnog peciva s različitim udjelom osušenog i pulveriziranog šipka u recepturi proizvoda. Podatci dobiveni senzorskom procjenom obrađeni su i analizirani u programima Microsoft Excel i IBM SPSS Statistics 25. Rezultati su prikazani kao aritmetička sredina ± standardna devijacija. U analizi podataka korištena je jednosmjerna analiza varijance (ANOVA) uz Tukeyjev post-hoc test. Čajno pecivo obogaćeno osušenim i pulveriziranim plodom šipka visoko je ocijenjeno od strane potrošača. Iz dobivenih rezultata senzorskog ocjenjivanja može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak s udjelom od 15 % osušenog i pulveriziranog šipka u odnosu na ukupne suhesastojke. Podatci p okazuju da za neka senzorska svojstva postoje statistički značajne razlike između uzoraka, posebice za uzorak s najvećim udjelom osušenog i pulveriziranog šipka.

Keywords

čajno pecivo, obogaćivanje proizvoda, Rosa canina L., šipak, senzorska procjena.

Hrčak ID:

322505

URI

https://hrcak.srce.hr/322505

Publication date:

31.5.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *