Skip to the main content

Original scientific paper

Spojevi s antioksidacijskim djelovanjem iz vodenih infuzija različitih biljaka kao potencijalni inhibitori enzima acetilkolinesteraze

Tea Kulišić-Bilušić ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Višnja Katalinić ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Verica Dragović-Uzelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Ivica Ljubenkov ; Nutrition Development Center – SMS, Kurtovići bb, HR-21 231 Klis, Croatia
Anita Kriško ; Rudjer Bošković Institute, Bijenička 54, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Branka Dejanović ; Rudjer Bošković Institute, Bijenička 54, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Mila Jukić ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Olivera Politeo ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Greta Pifat ; Rudjer Bošković Institute, Bijenička 54, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Mladen Miloš ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia


Full text: english pdf 185 Kb

page 368-375

downloads: 2.018

cite


Abstract

Svrha je istraživanja bila odrediti antioksidacijsko djelovanje i sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze u vodenim infuzijama oraha (Juglans regia L.), paprene metvice (Mentha × piperita L.), jagode (Fragaria × ananassa L.), matičnjaka (Melissa officinalis L.), kadulje (Salvia officinalis L.) i smilja (Helichrysum arenarium (L.) Moench.). HPLC-PDA analizom utvrđeno je da u vodenim infuzijama odabranih biljaka najviše ima fenolnih kiselina (ružmarinske, galne, kafeinske, neoklorogenske i 3-p-kumaroil-kinske kiseline), te flavonola (kvercetin-3-galaktozid i luteolin-7-glukozid). Antioksidacijsko djelovanje vodenih infuzija određeno je LDL metodom (sprječavanje oksidacije lipoproteina male gustoće), DPPH metodom, metodom izbjeljivanja ß-karotena i Rancimat metodom (produženi proces oksidacije masti). Utvrđeno je da vodene infuzije jagode i matičnjaka potpuno sprječavaju oksidaciju LDL-a pri koncentraciji od 0,005 g/L u sustavu, te da je izrazito produžena lag faza tijekom oksidacije LDL-a uzrokovana djelovanjem vodenih infuzija paprene metvice i kadulje. Nadalje, testirane infuzije u rasponu koncentracija od 0,05 do 2,85 g/L pokazale su jako visoki stupanj uklanjanja DPPH radikala (90-100 %) i sprječavanja izbjeljivanja ß-karotena (89-100 %). Rancimat metodom utvrđeno je da vodene infuzije kadulje i smilja (masenog udjela od 0,16 %) najviše utječu na odgađanje procesa oksidacije masti. Inhibicija enzima acetilkolinesteraze pomoću testiranih vodenih infuzija određena je Ellmanovom metodom, pri čemu su vodene infuzije oraha i jagode (u koncentraciji od 1,36 g/L u sustavu) pokazale najveći stupanj inhibicije acetilkolinesteraze. Dobiveni rezultati upućuju na to da prirodni antioksidansi svojim djelovanjem mogu pridonijeti poboljšanju terapije i prevenciji Alzheimerove bolesti.

Keywords

antioksidacijsko djelovanje; inhibicija enzima acetilkolinesteraze; vodene infuzije biljaka; fenolni spojevi

Hrčak ID:

30412

URI

https://hrcak.srce.hr/30412

Publication date:

17.11.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.239 *