Short communication, Note
Određivanje masenog udjela organskih kiselina u fermentiranim otpacima od škampa HPLC metodom
Dalia Isabel Sánchez-Machado
; Department of Biotechnology and Food Sciences, Technological Institute of Sonora, 5 de Febrero 818, Cd. Obregón, MX-85000 Sonora, Mexico
Jaime López-Cervantes
; Department of Biotechnology and Food Sciences, Technological Institute of Sonora, 5 de Febrero 818, Cd. Obregón, MX-85000 Sonora, Mexico
Oliviert Martínez-Cruz
; Department of Biotechnology and Food Sciences, Technological Institute of Sonora, 5 de Febrero 818, Cd. Obregón, MX-85000 Sonora, Mexico
Abstract
U ovom je radu opisana brza i pouzdana metoda određivanja masenog udjela organskih kiselina u fermentiranim otpacima od škampa. Određen je maseni udio mliječne, octene i limunske kiseline HPLC metodom s UV detekcijom na koloni Extrasil ODS 5 μm, 250×4,6 mm (mobilna faza: ultračista voda čija je pH-vrijednost prilagođena pomoću metafosforne kiseline na pH=2,1, brzina protoka 0,6 mL/min, temperatura kolone 30 °C, valna duljina detekcije 210 nm). U tim se uvjetima postiglo najbolje iskorištenje mliječne kiseline (97,5 %) i ponovljivost metode (6,2 %). Dokazano je da organske kiseline mogu sačuvati kakvoću i hranjivu vrijednost fermentiranih otpadaka od škampa.
Keywords
organske kiseline; mliječno-kisela fermentacija; otpaci od škampa
Hrčak ID:
30424
URI
Publication date:
17.11.2008.
Visits: 8.657 *