Agriculture, Vol. 14 No. 2, 2008.
Preliminary communication
PREFERENCIJE POTROŠAČA SUHOMESNATIH PROIZVODA NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
Ivana Jelušić
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Zdravko Tolušić
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Marija Tolušić
; Ekonomska i upravna škola, Osijek, Hrvatska
Abstract
Jedinstven okus suhomesnatih proizvoda, kvaliteta i posebna aroma koja ih obilježava samo su neka od svojstava koja privlače velik broj ljudi različite kupovne moći. Za potrebe istraživanja provedena je anketa na području Osječko – baranjske županije o preferencijama potrošača suhomesnatih proizvoda. Unatoč visokim cijenama suhomesnatih proizvoda, čak 95% od ukupnoga broja ispitanika konzumira suhomesnate proizvode. Najviše njih (50%) odlučuje se isključivo na kupovinu tih proizvoda u specijaliziranim trgovinama, dok 35% njih proizvode sami i kupuju iste, a svega 15% konzumira proizvode samo iz kućne radinosti. Podaci govore kako velik broj ljudi konzumira sve suhomesnate proizvode isključivo kupnjom u različitim trgovinama (50%), gdje najviše pozornosti jednako pridaju cijeni i kvaliteti kupljenoga proizvoda (75%). Potrošačima je, također, vrlo bitna i marka proizvoda, tj. proizvođač (68%), uz pravovaljanu deklaraciju i obavezni pregled nadležne inspekcije. 62% osoba iskazalo je povjerenje u higijensko – toksikološku ispravnost suhomesnatih proizvoda. Ispitanici najrađe konzumiraju sve suhomesnate proizvode (40%), najviše ih potom konzumira kobasicu (22%), šunku (20%), kulen (10%), slaninu (5%) te čvarke (3%). Podaci nam govore kako velik broj ljudi ne pozna dovoljno ponudu na tržištu i/ili nisu upoznati s razlikom između industrijskih i pravih domaćih proizvoda.
Keywords
Osječko-baranjska županija; suhomesnati proizvodi; potrošači; tržište
Hrčak ID:
31255
URI
Publication date:
18.12.2008.
Visits: 2.965 *