Original scientific paper
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N
Darko Uher
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Štafa
Miljenko Konjačić
Mato Komesarović
Kristina Gršić
Gordana Županac
Abstract
Hibridi krmnog sirka vrlo se dobro uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Mogu se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama, za upotrebu prispijevaju tijekom ljeta kada je zbog suše malo zelene krme za izravnu hranidbu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazova, i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Cilj istraživanja provedenih u 2003. i 2004. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost krmnog sirka (hibrid Grazer N) u različitim fazama rasta i razvoja. Najveći prinosi zelene mase (90,70 t ha-1) i suhe tvari (27,40 t ha-1) krmnog sirka ostvareni su u fazi metličanja. Najveći sadržaj sirovih bjelančevina (13,35 %) ostvaren je kod visine krmnog sirka od 100 cm, a s odmicanjem vegetacije značajno se smanjivao. Najveći sadržaj sirovih vlakana (31,20 %) ostvaren je u metličanju krmnog sirka.
Keywords
krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
Hrčak ID:
32960
URI
Publication date:
3.3.2009.
Visits: 2.287 *