Original scientific paper
Biosinteza limunske kiseline šaržnim uzgojem mutantnog soja Yarrowia lipolytica na podlozi od glicerola
Anita Rywińska
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Waldemar Rymowicz
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Barbara Żarowska
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Maria Wojtatowicz
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Abstract
Čisti i sirovi glicerol, nastali pri proizvodnji biodizela, upotrijebljeni su kao podloga za dobivanje limunske kiseline šaržnim uzgojem acetat-negativnog mutantnog soja kvasca Yarrowia lipolytica. Najveći prinos i najveća konačna koncentracija produkta postignuti su uzgojem soja Y. lipolytica Wratislavia AWG7 na podlozi od čistog ili sirovog glicerola. S 200 g/L glicerola u podlozi nakon 120 sati uzgoja dobivena je maksimalna koncentracija limunske kiseline od 139 g/L. Tako visok prinos (do 0,69 grama limunske kiseline po gramu iskorištenoga glicerola) postignut je s obje podloge. Manji prinos limunske kiseline (0,45 g/g) dobiven je s pomoću soja Y. lipolytica Wratislavia K1, zbog povećanja koncentracije eritritola (do 40 g/L) koji se nakupljao usporedo s limunskom kiselinom. Prijašnjim je istraživanjem utvrđeno da pri proizvodnji limunske kiseline nastaje i vrlo mala koncentracija izolimunske kiseline (2,6-4,6 g/L).
Keywords
limunska kiselina; sirovi glicerol; eritritol; šaržna fermentacija; Yarrowia lipolytica
Hrčak ID:
33044
URI
Publication date:
26.3.2009.
Visits: 3.380 *