Skip to the main content

Original scientific paper

Biosinteza limunske kiseline šaržnim uzgojem mutantnog soja Yarrowia lipolytica na podlozi od glicerola

Anita Rywińska ; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Waldemar Rymowicz ; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Barbara Żarowska ; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland
Maria Wojtatowicz ; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Norwida 25, PL-50-375 Wroclaw, Poland


Full text: english pdf 162 Kb

page 1-6

downloads: 2.273

cite


Abstract

Čisti i sirovi glicerol, nastali pri proizvodnji biodizela, upotrijebljeni su kao podloga za dobivanje limunske kiseline šaržnim uzgojem acetat-negativnog mutantnog soja kvasca Yarrowia lipolytica. Najveći prinos i najveća konačna koncentracija produkta postignuti su uzgojem soja Y. lipolytica Wratislavia AWG7 na podlozi od čistog ili sirovog glicerola. S 200 g/L glicerola u podlozi nakon 120 sati uzgoja dobivena je maksimalna koncentracija limunske kiseline od 139 g/L. Tako visok prinos (do 0,69 grama limunske kiseline po gramu iskorištenoga glicerola) postignut je s obje podloge. Manji prinos limunske kiseline (0,45 g/g) dobiven je s pomoću soja Y. lipolytica Wratislavia K1, zbog povećanja koncentracije eritritola (do 40 g/L) koji se nakupljao usporedo s limunskom kiselinom. Prijašnjim je istraživanjem utvrđeno da pri proizvodnji limunske kiseline nastaje i vrlo mala koncentracija izolimunske kiseline (2,6-4,6 g/L).

Keywords

limunska kiselina; sirovi glicerol; eritritol; šaržna fermentacija; Yarrowia lipolytica

Hrčak ID:

33044

URI

https://hrcak.srce.hr/33044

Publication date:

26.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.380 *