Original scientific paper
Proizvodnja mikrobne transglutaminaze u podlozi od melase šećerne trske i glicerola
Oscar M. Portilla-Rivera
; Department of Food Science and Technology, UAM Reynosa-Aztlán, Autonomous University of Tamaulipas, Calle 16 y Lago de Chapala s/n, Col. Aztlán, Reynosa, MX-88740 Tamaulipas, Mexico
Simón J. Téllez-Luis
orcid.org/0000-0002-2738-8282
; Department of Food Science and Technology, UAM Reynosa-Aztlán, Autonomous University of Tamaulipas, Calle 16 y Lago de Chapala s/n, Col. Aztlán, Reynosa, MX-88740 Tamaulipas, Mexico
José A. Ramírez de León
orcid.org/0000-0001-7971-7044
; Department of Food Science and Technology, UAM Reynosa-Aztlán, Autonomous University of Tamaulipas, Calle 16 y Lago de Chapala s/n, Col. Aztlán, Reynosa, MX-88740 Tamaulipas, Mexico
Manuel Vázquez
orcid.org/0000-0002-0392-1724
; Department of Analytical Chemistry, Veterinary Faculty, University of Santiago de Compostela-Campus de Lugo, ES-27002 Lugo, Spain
Abstract
Transglutaminaza je enzim koji katalizira prijenos acila s γ-karboksamidne skupine glutamina na lizinski ostatak proteina (stvaranjem izopeptidne veze), a koristi se za poboljšanje teksture hrane bogate proteinima. Proizvodi se s pomoću mikroorganizma, najčešće s pomoću aktinomicete Streptoverticillium ladakanum. Melasa šećerne trske je viskozna tekućina bogata nekristaliziranim ugljikohidratima (saharozom, glukozom i fruktozom). U ovom je radu istražena mogućnost njezine primjene kao izvora ugljika pri proizvodnji transglutaminaze s pomoću soja Streptoverticillium ladakanum NRRL 3191. Kao izvori ugljika upotrijebljeni su melasa šećerne trske (60 g/L ukupnih šećera), glicerol (60 g/L) i njihova smjesa omjera 1:1 (po 30 g/L). Svaka 24 sata tijekom 120 sati fermentacije pri tri brzine miješanja (200, 300 ili 400 rpm) mjereni su sljedeći parametri: brzina mikrobnog rasta, aktivnost transglutaminaze i potrošnja izvora ugljika, a dobiveni su rezultati pokazali da s povećanjem brzine miješanja koncentracija biomase raste do 8,39 g/L u podlozi s melasom šećerne trske ili smjesom melase šećerne trske i glicerola. Najveća aktivnost transglutaminaze od 0,460 U/mL postignuta je upotrebom melase šećerne trske i glicerola pri najvećoj brzini miješanja (400 rpm), dok je kudikamo manja aktivnost dobivena primjenom same melase (0,240 U/mL) ili glicerola (0,250 U/mL). Rezultati pokazuju da je smjesa melase šećerne trske i glicerola najbolja podloga za proizvodnju transglutaminaze.
Keywords
transglutaminaza; glicerol; glukoza; melasa šećerne trske
Hrčak ID:
33047
URI
Publication date:
26.3.2009.
Visits: 2.970 *