Skip to the main content

Short communication, Note

Procjena aktivnosti piruvat dekarboksilaze različitih sojeva industrijskoga kvasca in situ

Joanna Berłowska ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Dorota Kręgiel ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Wojciech Ambroziak ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland


Full text: english pdf 377 Kb

page 96-100

downloads: 2.711

cite


Abstract

Piruvat dekarboksilaza (EC 4.1.1.1) jedan je od ključnih enzima u fermentativnom metabolizmu kvasca. To je prvi enzim koji u anaerobnim uvjetima dovodi do dekarboksilacije piruvata i nastanka acetaldehida. Svrha je ovog istraživanja bila razviti prikladnu metodu procjene aktivnosti piruvat dekarboksilaze različitih sojeva industrijskoga kvasca in situ. Sojevi vrsta Saccharomyces i Debaryomyces uzgojeni su u fermentacijskom mediju s 12 % glukoze. Procijenjena je aktivnost enzima u otopini stanica obrađenih digitoninom (koji povećava propusnost stanične membrane), uz dodatak natrijeva piruvata, pri temperaturi od 30 C. Razgradni metaboliti piruvata određeni su plinskom kromatografijom. Za procjenu optimalne aktivnosti piruvat dekarboksilaze in situ praćeni su razni parametri: tip i koncentracija supstrata, minimalna efektivna koncentracija digitonina, gustoća stanica, vrijeme reakcije i učinak pirazola (inhibitora alkohol dehidrogenaze). U rasponu koncentracije stanica kvasca od 1·10^7 do 1·10^8/mL zamijećena je linearna korelacija proizvedenog acetaldehida i gustoće stanica. Ustanovljeno je da je piruvat jedini specifični supstrat za enzim piruvat dekarboksilazu, te da je u prisutnosti 0,05 M natrijeva piruvata i 0,05 % digitonina enzimska reakcija imala linearni tijek prvih 20 minuta inkubacije. Tijekom inkubacije nije nastao etanol, pa je zaključeno da pirazol nije potreban u procjeni aktivnosti piruvat dekarboksilaze.

Keywords

procjena enzimske aktivnosti in situ; piruvat dekarboksilaza; kvasci

Hrčak ID:

33060

URI

https://hrcak.srce.hr/33060

Publication date:

26.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 4.273 *