Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE

Gordana Bukvić ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Marija Ravlić ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Sonja Grljušić ; Agricultural Institute Osijek
Vlatka Rozman ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osij
Brigita Popović ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University
Monika Tkalec ; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University


Full text: croatian pdf 1.938 Kb

page 179-192

downloads: 849

cite


Abstract

Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0,01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.

Keywords

bijela djetelina; temperatura; pH; klijavost

Hrčak ID:

34183

URI

https://hrcak.srce.hr/34183

Publication date:

19.1.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.991 *