Sjemenarstvo, Vol. 25 No. 3-4, 2008.
Original scientific paper
UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I DUŽINU KLIJANACA BIJELE DJETELINE
Gordana Bukvić
; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Marija Ravlić
; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osijek
Sonja Grljušić
; Agricultural Institute Osijek
Vlatka Rozman
; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University of Osij
Brigita Popović
; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University
Monika Tkalec
; Faculty of Agriculture, Josip Juraj Strossmayer, University
Abstract
Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0,01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.
Keywords
bijela djetelina; temperatura; pH; klijavost
Hrčak ID:
34183
URI
Publication date:
19.1.2009.
Visits: 2.606 *