Original scientific paper
PERFEKCIONIZAM, PRIVATNA SVIJEST O SEBI, NEGATIVAN AFEKT I IZBJEGAVANJE KAO ODREDNICE PREJEDANJA
Alessandra POKRAJAC-BULIAN
orcid.org/0000-0001-9142-5781
; Faculty of Arts and Sciences, Rijeka
Mladenka TKALČIĆ
; Faculty of Arts and Sciences, Rijeka
Igor KARDUM
; Faculty of Arts and Sciences, Rijeka
Šarlota ŠAJINA
; Faculty of Arts and Sciences, Rijeka
Miljana KUKIĆ
; Faculty of Arts and Sciences, Rijeka
Abstract
Cilj ovoga rada bio je razumjeti čimbenike koji vode do
prejedanja na uzorku studentica, a odnose se na neke afektivne,
kognitivne i situacijske varijable. Kako je malen broj istraživanja
provjeravao teoriju izbjegavanja (Heatherton i Baumeister,
1991.), ovim se radom pokušao provjeriti cjelokupan model te
ispitati međuodnos pojedinih njegovih dijelova. U istraživanju je
sudjelovalo 400 studentica različitih fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
koje su mjerama samoprocjene ispitane o osobinama
perfekcionizma, privatnoj svijesti o sebi, negativnom afektu,
strategijama suočavanja sa slikom tijela te ponašanju prejedanja.
Dobiveni rezultati pokazali su da je perfekcionizam povezan s
izraženom averzivnom sviješću o sebi, negativnim afektom te
primjenom strategije izbjegavanja u situaciji koju osoba percipira
prijetećom za sliku o vlastitome tijelu, što vodi do prejedanja.
Izbjegavanje kao strategija suočavanja pridonosi prejedanju, ali i
posreduje učinke drugih varijabli – negativnoga afekta, perfekcionizma
i privatne svijesti o sebi. Može se pretpostaviti da je
ova kombinacija varijabli rizičan profil za razvoj poremećaja
hranjenja. Analize pokazuju da prikupljeni podaci potvrđuju
pretpostavke teorije izbjegavanja Heathertona i Baumeistera
(1991.) u objašnjenju razvoja poremećaja prejedanja i upućuju
na potrebu za uključivanjem ispitanih varijabli u programe
prevencije i tretman poremećaja hranjenja.
Keywords
teorija izbjegavanja; perfekcionizam; privatna svijest o sebi; negativ afekt; suočavanje sa slikom tijela; prejedanje
Hrčak ID:
37113
URI
Publication date:
30.4.2009.
Visits: 4.581 *