Skip to the main content

Review article

Anatomija identiteta Teorijsko problematiziranje identiteta

Duško Petrović ; Zagreb


Full text: croatian pdf 138 Kb

page 209-233

downloads: 1.054

cite

Full text: english pdf 129 Kb

page 235-259

downloads: 367

cite


Abstract

U ovom ćemo se istraživanju baviti teorijskim definiranjem kolektivnog identiteta i čimbenika koji utječu na njegovu izgradnju. Pritom ćemo se oslanjati na sad već "klasičnu", zapadnoeuropsku i američku literaturu s tog područja, tj na djela B. Andersona, F. Bartha, A. D. smitha i E. Gellnera. Svaki od ova četiri autora svojim je teorijskim konceptima donio bitne doprinose području proučavanja kolektivnog identiteta. naša je pak namjera pružiti cjelovitu teoriju koja bi trebala ujediniti bitne točke njihovih teorijskih koncepata.
Možda je u našem nastojanju izbor ključnih autora preuzak. to može predstavljati problem ako bi uvjetovalo izostanak nekoga bitnoga teorijskog zaključka. Stoga je konzultirana i novija sociološka literatura koja se bavi proučavanjem fenomena nacija i nacionalizma. Kao vodič, koristit ćemo knjigu V. Katunarića "Sporna zajednica" koja je svojevrsni pregled svih novijih teorija s područja proučavanja nacije i nacionalizma.
Pristup je temi problemski, uz pozivanje na suvremene povijesne događaje. Iz tog će razloga pojedini teorijski uvidi biti prekidani kratkim esejističkim odlomcima.
Usmjerenost na recentne povijesne događaje odvest će nas aktualna pitanja koja se tiču globalizacijskih procesa. U tom će se kontekstu ukratko prikazivati kako globalizacijski procesi mogu utjecati na izgradnju kolektivnog identiteta. Svrha prikaza neće biti pružanje iscrpne slike tih procesa, već pružanje šire teorijske perspektive u proučavanju kolektivnog identiteta.

Keywords

kolektivni identitet, nacija, nacionalizam, država

Hrčak ID:

37224

URI

https://hrcak.srce.hr/37224

Article data in other languages: english

Visits: 2.535 *