Review article
Mlijeko i mliječni proizvodi i regulacija tjelesne mase
Milna Tudor
orcid.org/0000-0001-8162-8390
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasmina Havranek
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mauro Serafini
; Antioxidant Research Laboratory, Unit of Human Nutrition INRAN, Via Ardeatina 546, 00178, Rome, Italy
Abstract
U radu su prikazani postojeći rezultati istraživanja o ulozi mlijeka/mliječnih proizvoda u regulaciji tjelesne mase, kao i fiziološko objašnjenje mehanizma djelovanja. Mnogo je dokaza o inverznom odnosu između tjelesne mase i unosa mlijeka/mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da pretile osobe konzumiraju manje mlijeka/mliječnih proizvoda od osoba s optimalnom tjelesnom masom, kao i da prilikom redukcijske dijete tri jedinice serviranja mlijeka/mliječnih proizvoda ubrzavaju gubitak masnog tkiva u usporedbi s redukcijskom dijetom siromašnom mlijekom/mliječnim proizvodima. Glavnu ulogu igra kalcij koji je u velikim količinama prisutan u mlijeku. Njegov anti-pretilost učinak sastoji se od utjecaja na lipogenezu i lipolizu u adipocitima. Suplementi kalcija nemaju takav učinak kao i kalcij iz mlijeka, vjerojatno zbog djelovanja ostalih bioaktivnih komponenti prisutnih u mlijeku kao što su konjugirana linolna kiselina, sirutkini peptidi, razgranate aminokiseline i laktoza koji pojačavaju anti-pretilost učinak. Presječne studije potvrdile su hipotezu da konzumacija mlijeka/mliječnih proizvoda u većim količinama može igrati ulogu u reguliranju tjelesne mase, no prospektivne studije i randomizirane kontrolirane interventne studije dale su proturječne rezultate. Stoga postoji potreba za provedbom većih populacijskih kliničkih studija kao i meta analiza.
Keywords
mlijeko; mliječni proizvodi; pretilost; regulacija tjelesne mase
Hrčak ID:
37592
URI
Publication date:
4.6.2009.
Visits: 3.932 *