Skip to the main content

Review article

Kultura sitnog voća u Grčkoj

D. Neocleous ; Agricultural Research Institute, Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment, Cyprus
M. Vasilakakis ; Department of Horticulture and Viticulture, Aristotle University of Thessaloniki, Greece


Full text: english pdf 1.034 Kb

page 269-280

downloads: 1.194

cite


Abstract

Najvažnija kultura sitnog voća je jagoda a sve druge (malina, kupina, ribiz borovnica) smatraju se manje važnim kulturama. Proizvodnja jagoda/godina iznosi 25.000 tona a sve ostalo iznosi do 1000 tona.Glavni sustav uzgoja jagoda su podignute gredice između staza, za proizvodnju "izvan sezone" a najvažniji kultivar je Camarosa. Biljke malina i kupina većinom se uzgajaju u sustavu živice. Najvažniji varijeteti maline su Autumn Bliss, Heritage, Meeker i Glen Lion. Najvažniji varijeteti kupina su Silvan, Lotata, Choctaw, Comanche, Cherokee, Black Satin, Hull Thornless, Thornless Evergreen, Chester, te hibrid Tayberry. Većina sadnog materijala se uvozi.U zadnje vrijeme poraslo je zanimanje za proizvodnju kupina zahvaljujući mogućem povoljnom djelovanju na zdravlje.

Keywords

jagoda; malina; kupina; sustavi proizvodnje

Hrčak ID:

37605

URI

https://hrcak.srce.hr/37605

Publication date:

15.4.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.208 *