Skip to the main content

Review article

Uzgoj duda i borovnice u Turskoj

Sezai Ercisli ; Ataturk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Erzurum-Turkey
Huseyin Celik ; Ondokuzmayis University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Samsun-Turkey


Full text: english pdf 923 Kb

page 281-288

downloads: 2.198

cite


Abstract

Turska je jedna od najznačajnijih zemalja na svijetu sa stajališta genetskih izvora voća i proizvodnje voća. U Turskoj se uzgaja oko 100 vrsta voća uključujući gotovo sve bjelogorične vrste, te većinu suptropskog i nešto tropskog voća. Među voćem, bobičasto voće, uključujući grožđe, iznosi 25% ukupne proizvodnje voća u zemlji. Najvažnije bobičasto voće u smislu količine proizvodnje iza grožđa su jagode (prosječna godišnja proizvodnja 200,000 tona). Dud se uzgaja po čitavoj Turskoj ali je češći na sjeveroistoku, jugoistoku i središnjoj Anadoliji između 0 i 1500 m iznad razine mora. Zemlju predstavljaju četiri vrste duda: Morus alba, Morus nigra, Morus rubra i Morus laevigata. U Turskoj se dudovo drveće uzgaja samo radi proizvodnje voća u usporedbi sa zemljama-glavnim proizvođačima duda kao što su Indija, Kina itd. koje upotrebljavaju drveće duda za lišće radi proizvodnje svile. Interes za uzgoj duda u Turskoj raste iz godine u godinu. Područje Crnog mora,sjeveroistočni dio Anadolije, jedno je od glavnih centara germplazme nekoliko vrsta Vacciniums i Vericaceous biljaka. Kavkaska borovnica (Vaccinium arctostaphylos), borovnice (Vaccinium myrtillus i Vaccinium vitis-idea) prirodno rastu u šumama i na visoravni već stoljećima. Međutim, komercijalni uzgoj borovnice primjenom visoke grmolike sjeverne borovnice započeo je 2000. godine ovog stoljeća.

Keywords

Dud; Borovnica; Turska

Hrčak ID:

37609

URI

https://hrcak.srce.hr/37609

Publication date:

15.4.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 4.579 *