Skip to the main content

Original scientific paper

Hrana i identitet u Japanu

Nataša Visočnik ; University of Ljubljana Department of Ethnology and Cultural Anthropology


Full text: croatian pdf 159 Kb

page 19-28

downloads: 1.667

cite

Full text: english pdf 138 Kb

page 7-18

downloads: 1.170

cite


Abstract

Većina Japanaca i danas vjeruje da je japansko društvo od razdoblja
Yayoi do razdoblja Eda bilo poljoprivredno društvo koje se temeljilo
na riži i rižinim poljima. Zato je riža odigrala važnu ulogu u oblikovanju
japanskog identiteta tijekom stoljeća. Ideologija riže i rižinih
polja nedvojbeno je povezana s institucijom cara i carstvom. Uz to, ona
je temelj svakodnevnog života koji se odvija kroz rad, jelo i svečanosti.
Na taj se način japanska nacionalna, regionalna, jezična i religijska
obilježja odražavaju u kulinarstvu i prehrambenim običajima.

Keywords

hrana; riža; identitet; prehrambene navike; Japan

Hrčak ID:

37790

URI

https://hrcak.srce.hr/37790

Publication date:

5.1.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.948 *