Skip to the main content

Professional paper

Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta

Ivona Orlić ; Pučko otvoreno učilište Poreč; Kulturne djelatnosti; Poreč


Full text: croatian pdf 160 Kb

page 63-76

downloads: 1.174

cite

Full text: english pdf 160 Kb

page 77-89

downloads: 669

cite


Abstract

Obilježja istarskoga regionalnog identiteta, na prijelazu stoljeća, možemo razmatrati i u kontekstu tradicionalne prehrane kao turističke ponude Istre. Osnovne su karakteristike istarskih tradicionalnih jela jednostavnost i skromnost te simbioza romanske, germanske i slavenske kuhinje. Globalni trend vraćanju izvornosti i zdravoj prehrani umješno primjenjuju u svom radu i turističke zajednice u Istri. U tradicionalno-vjerskim feštama prehrana zauzima sve važnije mjesto i to upravo ona jela koja su se konzumirala u prošlosti. U novije vrijeme organiziraju se fešte isključivo u čast tradicionalnim jelima kako bi se sačuvala od zaborava, ali i kao specifična turistička ponuda poluotoka.

Keywords

tradicionalna prehrana; turistička ponuda; Istra; regionalni identitet

Hrčak ID:

37793

URI

https://hrcak.srce.hr/37793

Publication date:

5.1.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.921 *