Medicus, Vol. 17 No. 1_Nutricionizam, 2008.
Review article
Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti
Eva Pavić
Irena Martinis
Irena Oreč
Marko Banić
Abstract
Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.
Keywords
prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika
Hrčak ID:
38043
URI
Publication date:
25.1.2008.
Visits: 8.937 *