Skip to the main content

Review article

Proizvodnja celuloze s pomoću mikroorganizama i njezina primjena

Prashant R. Chawla ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Ishwar B. Bajaj ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Shrikant A. Survase ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India


Full text: english pdf 350 Kb

page 107-124

downloads: 24.636

cite


Abstract

Neke bakterije proizvode egzopolisaharid celulozu, jedinstvenoga sastava i mehaničkih svojstava, koja ima kudikamo veću čistoću od biljne celuloze. U ovom je radu prikazan kritički osvrt na dostupne informacije o bakterijskoj celulozi, s osobitim naglaskom na njezinu proizvodnju fermentacijom i primjenu. Navedene su informacije o putu biosinteze, te enzimima i prekurzorima koji sudjeluju u proizvodnji bakterijske celuloze, a također se raspravlja o njezinoj strukturi i fizikalno-kemijskim svojstvima. Prikazana su i dostignuća u primjeni bakterijske celuloze u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u drugim industrijama.

Keywords

mikrobna celuloza; homopolimer; Acetobacter xylinum; Acetobacter hansenii; fermentacija

Hrčak ID:

38098

URI

https://hrcak.srce.hr/38098

Publication date:

9.6.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 28.762 *