Skip to the main content

Original scientific paper

Superkritična fluidna ekstrakcija lovastatina dobivenog fermentacijom na čvrstoj podlozi od pšeničnih mekinja

Ruchir C. Pansuriya ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga (E), IN-400019 Mumbai, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga (E), IN-400019 Mumbai, India


Full text: english pdf 183 Kb

page 159-165

downloads: 2.014

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila izdvojiti lovastatin što veće čistoće pomoću superkritičnog ugljikova dioksida (SC-CO2). Lovastatin je proizveden fermentacijom na čvrstoj podlozi od pšeničnih mekinja s pomoću soja Aspergillus terreus UV 1617. Organskim otapalima ekstrahirani su lovastatin i njegov kiselinski oblik, pa je utvrđeno da je najučinkovitija ekstrakcija acetonitrilom. Da bi se izdvojio lovastatin iz fermentirane suhe tvari, upotrijebljen je superkritični ugljikov dioksid, pri čemu je ispitan utjecaj količine otapala upotrijebljenog za predobradu in situ, temperature, tlaka, brzine protoka superkritičnog otapala i vremena kontakta. Maksimalna količina lovastatina izdvojena je nakon predobrade 1,5 g čvrste podloge in situ s 1,5 mL metanola i 155 minuta ekstrakcije pri brzini protoka superkritičnog otapala od 2 L/min, temperaturi od 50 ºC i tlaku od 300 bara. Optimiranjem uvjeta superkritične fluidne ekstrakcije postignuta je, u usporedbi s klasičnim postupkom ekstrakcije otapalom, peterostruko veća HPLC čistoća lovastatina.

Keywords

superkritična ekstrakcija ugljikovim dioksidom; fermentacija na čvrstoj podlozi; lovastatin; Aspergillus terreus

Hrčak ID:

38107

URI

https://hrcak.srce.hr/38107

Publication date:

9.6.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.067 *