Skip to the main content

Original scientific paper

Raznolikost faune vodenih kornjaša (Hydradephaga, Coleoptera) u privremenim lokvama u Parku prirode Lonjsko polje, Hrvatska

Martina TEMUNOVIĆ ; Zagreb, Croatia
Lucija ŠERIĆ JELASKA orcid id orcid.org/0000-0003-1840-7119 ; Department of Zoology, Faculty of Science, University of Zagreb, Rooseveltov trg 6
Paula DURBEŠIĆ ; Department of Zoology, Faculty of Science, University of Zagreb, Rooseveltov trg 6


Full text: english pdf 374 Kb

page 13-24

downloads: 881

cite


Abstract

Svrha ovog rada jest utvrditi raznolikost faune Hydradephaga u privremenim lokvama na Lonjskom polju i usporediti sastav i brojnost njihovih zajednica u odnosu na hidroperiod i zasjenjenost svake lokve okolnom vegetacijom.
Istraživanje je provedeno od svibnja do prosinca 2004. na šest različitih privremenih lokava na području Parka prirode Lonjsko polje. Uzorci su uzimani semikvantitativnom metodom poteza D-mrežicom. Uzorkovana je ukupno 341 jedinka i utvrđeno je 29 vrsta Hydradephaga. Najveći broj vrsta zabilježen je na lokvi Trebež, a 15 vrsta bilo je prisutno isključivo na toj lokvi.
Niti jedna vrsta nije zajednička svim lokvama. Utvrđeno je da vodeni kornjaši na istraživanom području preferiraju trajnije lokve s duljim hidroperiodom te otvorena i nezasjenjena staništa.

Keywords

Vodeni kornjaši, Hydradephaga, Lonjsko polje, privremene lokve, hidroperiod, vodena staništa, poplavno područje

Hrčak ID:

39508

URI

https://hrcak.srce.hr/39508

Article data in other languages: english

Visits: 1.501 *