Skip to the main content

Original scientific paper

Istraživanje važnosti lipida jetre šaraga (Diplodus sargus L.), kao izvora biomedicinskih komponenata, ovisno o godišnjem dobu

Lara Batičić ; Department of Chemistry and Biochemistry, School of Medicine, University of Rijeka, HR-51000 Rijeka, Croatia
Neven Varljen ; Department of Physical Medicine and Rehabilitation, School of Medicine, Thalassotherapia Opatija, University of Rijeka, HR-51000 Rijeka, Croatia
Marta Žuvić Butorac ; IT Academy, Faculty of Engineering, University of Rijeka, HR-51000 Rijeka, Croatia
Miljenko Kapović ; Department of Biology and Medical Genetics, School of Medicine, University of Rijeka, HR-51000 Rijeka, Croatia
Jadranka Varljen ; Department of Chemistry and Biochemistry, School of Medicine, University of Rijeka, HR-51000 Rijeka, Croatia


Full text: english pdf 127 Kb

page 260-268

downloads: 694

cite


Abstract

Svrha je ovoga istraživanja bila ispitati potencijalnu važnost lipida jetre šaraga (Diplodus sargus L.) kao izvora značajnih biomedicinskih komponenata. Određen je sastav masnih kiselina u nepolarnim (triacilgliceroli) i polarnim (fosfatidilinozitol, fosfatidilserin, fosfatidilkolin i fosfatidiletanolamin) lipidnim frakcijama jetre. Da bi se ispitalo kako godišnje doba utječe na sastav masnih kiselina lipidnih frakcija jetre, ribe su lovili i analizirali tijekom zime, proljeća, ljeta i jeseni. Identificirano je ukupno 18 različitih masnih kiselina u analiziranim uzorcima. Među zasićenim masnim kiselinama najzastupljenije su bile palmitinska (16:0) i stearinska (18:0), među mononezasićenima oleinska (18:1 n-9) i palmitoleinska (16:1 n-7), a arahidonska (20:4 n-6), eikozapentaenska (20:5 n-3) i dokozaheksaenska kiselina (22:6 n-3) među polinezasićenim masnim kiselinama. Njihovi su se udjeli u različitim frakcijama lipida bitno razlikovali tijekom pojedinog godišnjeg doba. Ukupni udjel nezasićenih masnih kiselina u svim analiziranim frakcijama lipida bio je najveći u zimskom razdoblju. U proljeće su zasićene masne kiseline dostigle najviše vrijednosti u svim lipidnim frakcijama. Najveći je udjel eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline utvrđen u triacilglicerolima u zimskom razdoblju. Ustanovljeno je da godišnje doba utječe i na indekse nezasićenosti i n-3/n-6 omjere. Rezultati ovog istraživanja pokazuju ovisnost sastava masnih kiselina u lipidima jetre D. sargus o godišnjem dobu.

Keywords

Jadransko more; Diplodus sargus L.; sastav masnih kiselina; lipidi ribe; sezonske varijacije

Hrčak ID:

39842

URI

https://hrcak.srce.hr/39842

Publication date:

7.8.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.941 *