Original scientific paper
Analiza i optimiranje udjela kalcija te mlijeka i mliječnih proizvoda u obrocima hrvatskih predškolskih ustanova
Ivana Rumora
Jasenka Gajdoš Kljusurić
orcid.org/0000-0001-6657-7337
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vesna Bosanac
Abstract
Važnost pravilne prehrane za zdravstveni status neosporna je kao i njezin utjecaj od najranije dobi. Nepravilna prehrana u dječjoj dobi, uz nepovoljan stil života (stres, pušenje, tjelesnu neaktivnost), može biti uzročnikom niza bolesti u kasnijoj dobi. Analizirani su dvotjedni jelovnici 26 dječjih vrtića kontinentalne i primorske Hrvatske uz razlikovanje tipa vrtića (državni i privatni ili vjerski). Cilj rada bio je utvrditi adekvatnost ponude s obzirom na zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u jelovniku, jer ove namirnice zbog svoje bioiskoristivosti predstavljaju glavni izvor kalcija, nutrijenta čija se važnost osobito očituje u intenzivnoj fazi rasta i razvoja djece i mladih. Primjenom ANOVA nisu ustanovljene značajne razlike u regionalnoj ponudi kao niti razlike u ponudi različitih tipova vrtića glede ponude mlijeka i mliječnih proizvoda te sadržaju kalcija i fosfora. Mlijeko i mliječni proizvodi primjereno su zastupljeni u tjednoj ponudi u obje promatrane regije, a prosječna ponuda sadržava 9,7±1,5 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prosječna količina kalcija u dnevnom jelovniku dječjih vrtića je 714,5±235,9 mg što je u skladu sa DRI preporukama (300-800 mg) i hrvatskim preporukama (400-700 mg). Također, primijenjena je neizrazita logika u osmišljavanju novih dnevnih jelovnika kombinacijom postojećih ponuda što je omogućilo znatno proširenje skupa nutritivno prihvatljivih jelovnika kao i veću raznolikost.
Keywords
mlijeko i mliječni proizvodi; kalcij; dječji vrtići; neizrazita logika
Hrčak ID:
40511
URI
Publication date:
5.9.2009.
Visits: 2.939 *