Skip to the main content

Professional paper

Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja grada Zagreba

Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
Domagoj Čvek
Frane Delaš


Full text: croatian pdf 861 Kb

page 225-231

downloads: 4.238

cite


Abstract

Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljavaju li svježi sir i vrhnje koji se proizvode na tradicionalan način u kućanstvu i slobodno prodaju na zagrebačkim tržnicama mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 40/01). Posebna pažnja posvećena je istraživanju prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u navedenim namirnicama, zbog njezine izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje. Od ukupno 120 istraživanih uzoraka mliječnih proizvoda, većina - 64 (53 %) bila je kontaminirana patogenim mikroorganizmima, od čega 16 % otpada na svježi sir a 37 % na uzorke vrhnja. Čak 39 uzoraka sira i 50 uzoraka vrhnja nije udovoljilo uvjetima propisanim pravilnikom, primarno zbog kontaminacije kvascima i plijesnima. Od 10 uzoraka sira i vrhnja u kojima je dokazana L. monocytogenes klasičnim mikrobiološkim metodama, PCR-metodom u samo jednom uzorku potvrđena je L. monocytogenes, i to uzorku vrhnja.

Keywords

Listeria monocytogenes; patogeni mikroorganizmi; PCR-metoda; svježi sir; vrhnje od sirovog mlijeka

Hrčak ID:

40514

URI

https://hrcak.srce.hr/40514

Publication date:

5.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 5.739 *