Skip to the main content

Conference paper

Udio Nijemaca i Austrijanaca u osnivanju i radu DVD-a Valpovo

Stjepan Najman


Full text: croatian pdf 147 Kb

page 303-312

downloads: 1.005

cite


Abstract

U osnivanju i radu DVD-a Valpovo sudjelovao je značajan broj pripadnika njemačke i austrijske narodnosti koji su ostavili, isto tako, značajan trag u stodvadeset godina njegova postojanja. U prvoj Upravi, na čelu sa Vinkom Beerom,od sedam najvažnijih dužnosnika, bilo je pet njemačke narodnosti.

Vinko Beer je, očito, imao zadatak od svog poslodavca grofa Normanna, postaviti Društvo ‘’na noge’’ što mu je samo djelomično polazilo za rukom. Novac za nabavku opreme i osnovno djelovanje Društva osiguran je trajnim pokroviteljstvom valpovačkog vlastelina grofa Rudolfa Normanna. U preventivnom radu jedna od značajnihinicijativa je međusobno pomaganje susjednih Društava pri gašenju većih požara kao i pomaganje okolnim selima. U tu svrhu valpovački vatrogasaci, na čelu s Vinkom Beerom,inicirali su osnivanje Zajednice susjednih vatrogasnih društava.
Svakako najznačajniji trag u DVD-u Valpovo ostavili su Leonardo Fichtner i dr. Eduardo Josip Sieber. Fichtner u gotovo svim akcijama Društva u razdoblju od 1893. do 1901.godine, kada je bio nadzapovjednik. Zasigurno najvažniji su gradnja vatrogasnog doma, osnivanje Glazbene škole,kao i održavanje Pete glavne skupštine hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice u Valpovu. Dr. Sieber se osobito zauzeo pri osnivanju Limene glazbe i Glazbene škole.

Keywords

Hrčak ID:

43529

URI

https://hrcak.srce.hr/43529

Publication date:

1.10.2008.

Article data in other languages: german

Visits: 1.594 *