Skip to the main content

Original scientific paper

ODNOSI MEĐU ŠEST MIKROELEMENATA U ZRNU PROCIJENJENIH U POPULACIJI KUKURUZA

Domagoj Šimić ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Zvonimir Zdunić ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Antun Jambrović ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Tatjana Ledenčan ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Ivan Brkić ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vinko Duvnjak ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vlado Kovačević ; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 197 Kb

page 15-19

downloads: 1.727

cite


Abstract

Iako mikroelementi imaju važnu fiziološku ulogu kod životinja i ljudi, malo je objavljenih radova o odnosima među njima u zrnu žitarica. Cilj ovoga rada je bio odrediti odnose među koncentracijama bora (B), bakra (Cu), željeza (Fe), mangana (Mn), molibdena (Mo) i cinka (Zn) izmjerenih induktivno spregnutom plazmom – optičkom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES) u suhom zrnu 297 genotipova jedne populacije kukuruza tijekom dvije vegetacijske godine. Korelacijski koeficijenti su ukazali na slabu, ali pozitivnu povezanost pojedinih koncentracija mikrohraniva u obje godine. Analiza glavnih komponenata je otkrila da odnosi među mikrohranivima nisu isti kroz godine, ukazujući važnost okoline. Međutim, uočena je bliska povezanost između Cu i Fe, i u nešto manjoj mjeri između B i Mo. Mn je dosljedno najslabije povezano mikrohranivo s drugima. Naši rezultati ukazuju na mogućnost istovremenog poboljšanja koncentracije nekoliko mikrohraniva u zrnu kukuruza, iako bi napredak bio dosta spor.

Keywords

zrno; kukuruz; mikrohraniva; analiza glavnih komponenata

Hrčak ID:

44529

URI

https://hrcak.srce.hr/44529

Publication date:

11.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.917 *