Agriculture, Vol. 15 No. 2, 2009.
Original scientific paper
ODNOSI MEĐU ŠEST MIKROELEMENATA U ZRNU PROCIJENJENIH U POPULACIJI KUKURUZA
Domagoj Šimić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Zvonimir Zdunić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Antun Jambrović
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Tatjana Ledenčan
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Ivan Brkić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vinko Duvnjak
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vlado Kovačević
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Iako mikroelementi imaju važnu fiziološku ulogu kod životinja i ljudi, malo je objavljenih radova o odnosima među njima u zrnu žitarica. Cilj ovoga rada je bio odrediti odnose među koncentracijama bora (B), bakra (Cu), željeza (Fe), mangana (Mn), molibdena (Mo) i cinka (Zn) izmjerenih induktivno spregnutom plazmom – optičkom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES) u suhom zrnu 297 genotipova jedne populacije kukuruza tijekom dvije vegetacijske godine. Korelacijski koeficijenti su ukazali na slabu, ali pozitivnu povezanost pojedinih koncentracija mikrohraniva u obje godine. Analiza glavnih komponenata je otkrila da odnosi među mikrohranivima nisu isti kroz godine, ukazujući važnost okoline. Međutim, uočena je bliska povezanost između Cu i Fe, i u nešto manjoj mjeri između B i Mo. Mn je dosljedno najslabije povezano mikrohranivo s drugima. Naši rezultati ukazuju na mogućnost istovremenog poboljšanja koncentracije nekoliko mikrohraniva u zrnu kukuruza, iako bi napredak bio dosta spor.
Keywords
zrno; kukuruz; mikrohraniva; analiza glavnih komponenata
Hrčak ID:
44529
URI
Publication date:
11.12.2009.
Visits: 2.917 *