Skip to the main content

Review article

Membranski procesi u proizvodnji funkcionalnih sastojaka sirutke

Arzu Akpinar-Bayizit ; Uludag University, Department of Food Engineering, Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan


Full text: english pdf 357 Kb

page 282-288

downloads: 3.331

cite


Abstract

Posljednjih godina sirutka je prepoznata kao značajan izvor nutritivnih i funkcionalnih sastojaka u prehrambenoj industriji. Komercijalni sirutkini proizvodi uključuju različite tipove sirutke u prahu, koncentrate proteina sirutke i izolate, te frakcionirane proteine, kao što su a-laktalbumin and b-laktoglobulin. Povećani interes u separaciji i frakcinaciji proteina sirutke dolazi iz različitosti njihovih funkcionalnih, bioloških i nutritivnih svojstava. Zbog zabrinutosti radi ekoloških aspekata, istraživači su se fokusirali na tehnologiju membranske separacije, što osigurava nove mogućnosti za široki raspon separacije proteina i laktoze. Membranska separacija je proces u kojem se čestice odvajaju prema molekularnoj veličini. Tipovi membranskih procesa su ultrafiltracija, mikrofiltracija, reverzna osmoza, elektrodijaliza i nanofiltracija. Veća pročišćenost sirutkinih proteina moguća je kombiniranjem membranske separacije s ionskom izmjenom. Ovaj rad prikazuje pregled mogućih kombinacija membranske separacije u preradi sirutke i proizvodnji funkcionalnih sastojaka koji potječu iz sirutke.

Keywords

sirutka; membranski procesi; funkcionalni spojevi

Hrčak ID:

45048

URI

https://hrcak.srce.hr/45048

Publication date:

10.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 5.848 *