Review article
Membranski procesi u proizvodnji funkcionalnih sastojaka sirutke
Arzu Akpinar-Bayizit
; Uludag University, Department of Food Engineering, Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan
Abstract
Posljednjih godina sirutka je prepoznata kao značajan izvor nutritivnih i funkcionalnih sastojaka u prehrambenoj industriji. Komercijalni sirutkini proizvodi uključuju različite tipove sirutke u prahu, koncentrate proteina sirutke i izolate, te frakcionirane proteine, kao što su a-laktalbumin and b-laktoglobulin. Povećani interes u separaciji i frakcinaciji proteina sirutke dolazi iz različitosti njihovih funkcionalnih, bioloških i nutritivnih svojstava. Zbog zabrinutosti radi ekoloških aspekata, istraživači su se fokusirali na tehnologiju membranske separacije, što osigurava nove mogućnosti za široki raspon separacije proteina i laktoze. Membranska separacija je proces u kojem se čestice odvajaju prema molekularnoj veličini. Tipovi membranskih procesa su ultrafiltracija, mikrofiltracija, reverzna osmoza, elektrodijaliza i nanofiltracija. Veća pročišćenost sirutkinih proteina moguća je kombiniranjem membranske separacije s ionskom izmjenom. Ovaj rad prikazuje pregled mogućih kombinacija membranske separacije u preradi sirutke i proizvodnji funkcionalnih sastojaka koji potječu iz sirutke.
Keywords
sirutka; membranski procesi; funkcionalni spojevi
Hrčak ID:
45048
URI
Publication date:
10.12.2009.
Visits: 5.889 *