Original scientific paper
Dijetetičko istraživanje prehrane dojenčadi i procjena omjera proteinske djelotvornosti nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta
Ines Panjkota Krbavčić
orcid.org/0000-0003-3201-3837
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić
Martina Sučić
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković
Vesna Zechner Krpan
Nikolina Mrduljaš
Abstract
Svrha i cilj ovog rada bili su ustanovljavanje načina prehrane dojenčadi u Hrvatskoj, kao i određivanje jednog od parametara nutritivne kvalitete, omjera proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta. Metode su uključivale dijetetičko istraživanje (anketu) u kojoj je sudjelovalo 255 majki dojenčadi u urbanoj sredini, te određivanje omjera proteinske djelotvornosti (PER) metodom in vivo na štakorima. Rezultati ankete pokazuju da je gotovo pola ispitanica (49,4 %) izjavilo kako su njihova dojenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom. Znatan udio ispitanica (33,3%) koristilo je dvovrsnu prehranu dojenjem i nekim od industrijski proizvedenih adaptiranih hrana za dojenčad. Samo 17,3 % majki koristilo je isključivo umjetnu prehranu. PER vrijednosti kod dojenčadi, za uzorke od 1 do 4, pokazale su ujednačenu kvalitetu i kretale su se u rasponu od 2,01 do 2,36. Kod štakora, PER vrijednosti su varirale od 1,34 do 3,36.PER vrijednosti dobivene in vivo kod štakora i dijetetičkim istraživanjem kod dojenčadi nisu pokazale statistički značajnu razliku (p<0,05).
Keywords
prehrana dojenčadi; hrana za dojenčad; PER (omjer proteinske djelotvornosti
Hrčak ID:
45049
URI
Publication date:
10.12.2009.
Visits: 2.402 *