Skip to the main content

Review article

Fontanski sloj, teorija i primjena

Branko Tripalo ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Ježek orcid id orcid.org/0000-0002-1952-8310 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Bosiljkov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sven Karlović orcid id orcid.org/0000-0002-6117-2063 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 834 Kb

page 5-9

downloads: 624

cite


Abstract

U suvremenoj industriji se sve više koriste procesi i uređaji u kojima se koriste dvofazni sustavi. Primjena ovih sustava i uređaja daje široke
mogućnosti unapređenja i primjene u praksi. U ovom radu prikazani su značajniji rezultati istraživanja vezanih za specifi čni oblik fluidiziranog
sloja fontanski sloj. Na osnovu dostupnih literaturnih podataka dat je pregled osnovnih defi nicija i podataka za najčešće upotrebljavane jednadžbe za proračun maksimalne visine fontanskog sloja, minimalne i maksimalne površinske brzine fontaniranja, srednjeg promjera mlaza u fontanskom sloju, pada tlaka i optimalnog kuta otvora konusa.

Keywords

Fontanski sloj; fluidizacija

Hrčak ID:

49921

URI

https://hrcak.srce.hr/49921

Publication date:

1.7.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.442 *