Skip to the main content

Review article

Probiotički koncept – probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici

Jagoda Šušković orcid id orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Blaženka Kos ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Beganović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Andreja Leboš Pavunc ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.956 Kb

page 77-84

downloads: 2.190

cite


Abstract

Svjetska zdravstvena kriza, posebice u liječenju infektivnih bolesti zbog alarmantnog stanja s antibiotičkom rezistencijom te niz kroničnih bolesti koje ugrožavaju ljudsko zdravlje, proizvelo je situaciju za uspostavljanje koncepta funkcionalne hrane još 1980. godine, u Japanu. Dakle, hrana je funkcionalna ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na jednu ili više ciljanih funkcija u tijelu. Ciljno mjesto djelovanja probiotika, prebiotika, odnosno sinbiotika, kao funkcionalnih dodataka hrani, je gastrointestinalni sustav. Taj sustav je najveći imuno organ u ljudskom organizmu s aktivnom površinom od oko 300 m2, a sadrži vrlo kompleksnu mikrobnu populaciju (crijevnu mikrofloru) ukupne mase od 1,2 kg. Ovako golema mikrobna biomasa i njezina metabolizamska aktivnost nisu bez utjecaja, mogu imati pozitivne i negativne učinke na ljudsko zdravlje.
Ravnoteža ovog mikrobnog sustava je dinamična i može se poremetiti pod utjecajem starenja, liječenja, stresa, prehrane i drugih čimbenika iz okoliša. Probiotički, prebiotički, odnosno sinbiotički koncept podrazumijeva ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore i usmjeravanje njenog metabolizma u proizvodnju metabolita korisnih za zdravlje. Obećavajući rezultati s prvom generacijom probiotika nude novu generaciju probiotika (živih lijekova) gdje će se kombinacija različitih probiotičkih sojeva s komplementarnim djelovanjem koristiti u liječenju različitih gastrointestinalnih i urogenitalnih bolesti ili će se koristiti kao vektori za vakcine, imunoglobuline i druge terapijske proteine. Rad se
bazira na prikazu objavljenih rezultata znanstvenih istraživanja koja su provedena u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Keywords

probiotici; bioterapeutici; crijevna mikroflora

Hrčak ID:

49962

URI

https://hrcak.srce.hr/49962

Publication date:

30.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 4.314 *