Skip to the main content

Review article

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka

Milna Tudor orcid id orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasmina Havranek ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 317 Kb

page 85-91

downloads: 1.061

cite


Abstract

Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka
te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.

Keywords

fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost

Hrčak ID:

49963

URI

https://hrcak.srce.hr/49963

Publication date:

30.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.583 *