Skip to the main content

Professional paper

MIKROSKOPSKA IDENTIFIKACIJA ŽIVOTINJSKIH TKIVA U KRMIVIMA I KRMNIM SMJESAMA

Manuela Zadravec ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Vesna Jaki ; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
M. Mitak ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
D. Majnarić ; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska


Full text: croatian pdf 125 Kb

page 179-186

downloads: 291

cite


Abstract

Životinjske bjelančevine, dobiveni od termički obrađenih životinjskih nusproizvoda podrijetlom od kopnenih sisavaca, peradi ili riba, zbog svoje hranjive vrijednosti, često se koriste kao dodatak krmnim smjesama. Sitne strukture nekih organa vidljive su mikroskopski pod različitim povećanjima. Mikroskopski u krmivima možemo identificirati dijelove kosti, mišića, hrskavice, dlake, perje, ljuske od jaja, riblje ljuske i ligamente. Dijelove mekih tkiva i kože najčešće ne možemo identificirati zbog termičke obrade u kafilerijama. Uvođenje mikroskopske metode u rutinsku laboratorijsku pretragu za
identifikaciju životinjskih tkiva u krmivima, nužna je zbog bolesti goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) i njene povezanosti s uporabom i hranidbom životinja životinjskim bjelančevinama.

Keywords

životinjske bjelančevine; krmiva; mikroskopska pretraga; GSE

Hrčak ID:

50759

URI

https://hrcak.srce.hr/50759

Publication date:

25.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.168 *