Original scientific paper
O POTREBI STANDARDIZIRANJA PŠENIČNIH POSIJA ZA HRANIDBU ŽIVOTINJA
Grażyna Bielecka
; National Research Institute of Animal Production, Lublin, Poland
Waldemar Korol
; National Research Institute of Animal Production, Lublin, Poland
Sławomir Walczyński
; National Research Institute of Animal Production, Lublin, Poland
Jolanta Rubaj
; National Research Institute of Animal Production, Lublin, Poland
Abstract
Proveden je niz testiranja kemijskog sastava i hranidbene vrijednosti 105 uzoraka pšeničnih posija iz mlinova i od proizvođača tjestenine u 2006. i 2007. godini. Određene su osnovne hranjive tvari, tj. procijenjeni su suha tvar, pepeo, sirove bjelančevine, sirova mast, sirova vlaknina, škrob i šećer, te metabolička energija. Analiza rezultata ispitivanja osnovnih hranjivih tvari u pšeničnim posijama, osobito sirove vlaknine, frakcije vlakana (NDF, ADF i ADL), škroba i šećera pokazala je velike razlike u dobivenim podacima. Detaljna analiza podataka kao i vizualna procjena uzoraka dala je tri različita
tipa proizvoda: standardne pšenične posije, bijele pšenične posije i tvrde (durum) pšenične posije. Rezultati istraživanja navode na zaključak da standardne pšenične posije obilježava kemijski sastav sličan vrijednostima na tablicama koje prikazuju kemijski sastav i hranidbenu vrijednost krmiva (pšenice). Bijele pšenične posije pokazale su gotovo dvaput niže vrijednosti sadržaja sirove vlaknine (oko 40 g/kg) i frakcija vlakna: NDF (190 g/kg), ADF (55 g/kg), ADL (12 g/kg), dok je sadržaj škroba iznosio dvostruko više – oko 420 g/kg u usporedbi s oko 200g/kg u standardnim posijama. Rezultati
analize udjela gore spomenutih hranjivih tvari u finim durum posijama dali su srednje vrijednosti. Pokazalo se da se metabolička energija razlikovala sa svojom vrijednošću blizu podacima na tablici za standardne posije i 2-3 MJ/kg višim od bijelih posija. U "bijelim" i "standardnim" tipovima pšeničnih posija dobiveni su, u pravilu, niži koeficijenti varijacije, npr. koeficijent varijacije za sirovu vlakninu pao je od 22% na 13%, dok se koeficijent varijacije za škrob snizio od 34% na 20%.
Keywords
pšenične posije; osnovne hranjive tvari; aminokiseline; standardizacija
Hrčak ID:
52187
URI
Publication date:
15.1.2010.
Visits: 1.354 *